PATRIMONI
- Redacció / Torrebesses

Torrebesses intensificarà la promoció del patrimoni de pedra seca

El projecte presentat per l'Ajuntament al Ministeri de Cultura rep la puntuació més alta i comptarà amb 11.000 euros de subvenció per accions des d'ara fins l'agost.

(foto: Aj. Torrebesses)

Al novembre, l'Ajuntament de Torrebesses es va presentar a una subvenció del Ministeri de Cultura per a projectes de salvaguarda del patrimoni immaterial, que ara s'ha resolt i li ha atorgat la puntuació més alta de tots els que s'hi havien presentat. El consistori rebrà 11.000 euros de l'Estat per finançar el 95% de la iniciativa, que consisteix en diferents accions per continuar promocionant el patrimoni fet amb la tècnica de la pedra seca i la funció d'aquests elements en relació amb l'aprofitament hidràulic. Entre les accions previstes hi ha la creació d'un joc de taula amb preguntes i curiositats sobre la pedra seca, l'organització d'una jornada de rellevància sobre la pedra seca i la gestió de l'aigua, així com un curs-taller sobre construcció amb pedra seca i noves apostes comunicatives per donar més ressò al projecte. Tot plegat s'ha de començar a preparar quasi de manera immediata, ja que les bases de la subvenció estableixen que s'ha d'haver executat abans de l'agost.

Zona d'Interès Etnològic
El projecte no deixa de ser una continuïtat a l'aposta d'aquest consistori per singularitzar-se en aquest vessant patrimonial, que el va portar a inaugurar, per exemple, el Centre d'Interpretació de la Pedra Seca l'any 2011, a crear rutes, organitzar activitats o firmar un acord per a la cessió, restauració i promoció del molí de Bep de Canut, entre altres elements. En aquest sentit, destaca la sol·licitud per a que es declarin un seguit de construccions de pedra seca del terme com a Zona d'Interès Etnològic (ZIE), una de les set categories en què es classifiquen els Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN) i que es defineix com "un conjunt de vestigis, que poden incloure intervencions en el paisatge natural, edificis i instal·lacions, que contenen elements constitutius del patrimoni etnològic de Catalunya". El departament de Cultura de la Generalitat va incoar l'expedient el febrer del 2019 i ara ja hi ha tots els informes favorables, de manera que només falta la publicació al DOGC per a ser definitiu.