El Centre d'Interpretació de l'Energia que s'ha de fer a les antigues escoles d'Almatret podria ser una realitat a finals d'any. Així ho preveu l'Ajuntament, que vol que aquest nou espai situï Almatret com una referència de les energies. La construcció del centre té un cost d'uns 350.000 euros, que en la major part es cobrirà amb dues subvencions, una del PUOSC i una dels fons Feder, en el marc del programa Paisatges de Ponent del Patronat de Promoció econòmica de la Diputació de Lleida.
Al Centre es podrà veure la relació d'aquest municipi amb diverses energies, ja que està a prop de la central nuclear d'Ascó, de la hidroelèctrica del pantà de Riba-roja, té un passat lligat a les mines de carbó i, en l'actualitat, al seu terme hi ha tres parcs eòlics. De fet, junt amb la Granadella, és un dels municipis garriguencs que acull més aerogeneradors, un total de 43. La població també compta amb dues centrals d'emmagatzematge d'energia termosolar dins d'un projecte europeu que es duu a terme amb la Universitat de Lleida.
La idea de fer el Centre, però, va néixer abans de l'actual onada de projectes de renovables, en què grans empreses com Repsol, Green Capital, la noruega Statkraft o Forestalia preveuen instal·lar 22 molins més al terme, una nova tongada que des del consistori es veu amb recel per la massificació que suposaria.
Proves pilot
Un cop enllestit, al Centre d'Interpretació de l'Energia s'hi faran visites i s'oferirà un programa estable d'activitats relacionades tant amb el vincle d'Almatret amb el conjunt d'energies com amb la divulgació de les energies renovables específicament. Durant el mes de maig, diversos grups han visitat el poble dins d'una prova pilot per avaluar i dissenyar les visites i activitats del futur centre i s'han fet tallers sobre producció, transport, emmagatzematge i ús responsable de l'energia, així com visites als aerogeneradors i panells solars. Totes les activitats les ha concebut el grup de recerca GREA i EDO-UdL i les visites han anat a càrrec de personal municipal i de monitors del Grau en Enginyeria de l'Energia i Sostenibilitat de la UdL. Hi han passat alumnes dels instituts de Seròs i Torrefarrera i professors d'altres centres i ja hi ha diverses peticions per anar-hi.