SALUT
- Redacció

Preocupació entre els sanitaris per la baixa vacunació de les franges joves

A diferència d'altres edats, la població d'entre 35 i 45 anys es mostra més reticent a vacunar-se, ja sigui per por als efectes, ja sigui per una menor sensació de risc en cas d'emmalaltir.

(foto: Xavi Minguella)

Així com en les franges d'edat més altes la vacunació a la comarca ha sigut massiva, amb percentatges d'entre el 80 i el 95% de la població, no passa el mateix amb les franges dels 35 als 45 anys, on el personal sanitari està trobant moltes més reticències. D'entrada, la dificultat per contactar-hi telefònicament és major, probablement perquè és una franja de més ocupació laboral, però de l'altra, quan s'hi contacta, molts rebutgen la cita. "Donem totes les facilitats possibles per compaginar-ho amb la feina, poden vindre a les 8 del matí, a les dues del migdia, i ara obrirem també dues tardes a la setmana, però el que et diu que no d'entrada és que ja no vol", explica Meritxell Cunillera, adjunta a la direcció del CAP de les Borges Blanques.

Tot plegat fa que el ritme de vacunació en aquestes edats sigui més lent. En la franja dels 40 als 44 anys, per exemple, el percentatge a l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de les Borges és del 52%; a la de la Granadella, del 58%; a la de Lleida Rural Sud, del 54%; a la del Pla d'Urgell, del 45%, i a la de Seròs, del 56%. D'altra banda, el 17 de juny es va obrir la vacunació per a la franja dels 35 als 39 anys i encara és aviat per treure'n conclusions però, de moment, les xifres s'assemblen més a les de 40-44 anys que a les de més edat, i el personal sanitari tampoc no nota, en aquest cas, una afluència massiva als punts de vacunació. Caldrà veure també les pautes de comportament de la franja dels 30 als 34 anys, per a la qual s'obre el període de vacunació el dilluns 28 de juny.

Menys percepció de risc
Entre els possibles motius que poden explicar les reticències hi ha una certa por als efectes de la vacuna, però també, i sobretot, una menor sensació de risc davant de la Covid. "Hi ha menys percepció de risc d'emmalaltir i, en cas de fer-ho, de no patir seqüeles importants, perquè dels 40 en avall no hi ha hagut tanta gent ingressada", explica Cunillera. No obstant això, el personal sanitari es mostra preocupat, perquè es tracta de població que es mou més. Això, combinat amb els mesos d'estiu que venen, amb l'expansió de la variant Delta del coronavirus -que és un 60% més contagiosa- i amb l'aixecament de l'ús obligatori de mascareta a l'aire lliure fa témer un repunt de la incidència en aquests sectors joves no vacunats.

Tot a zero, menys Arbeca
A tot això, l'escenari epidemiològic al conjunt de la comarca continua sent el millor de tota la pandèmia, i es consolida així una tendència a la baixa iniciada al mes de maig i que pràcticament arriba a zero. De fet, excepte un petit brot a Arbeca -que tot indica que ja no encomana-, tota la resta de municipis no presenten cap cas de contagi del coronavirus. En el que portem de juny, només hi ha hagut els casos d'Arbeca i un a l'Espluga Calba.