No hi ha hagut festivals, ni grans concentracions de gent ni allaus de turisme però, tot i així, a les Garrigues també es viu un fort increment de nous casos positius de Covid-19, que contribueix a l’increment general del que ja es coneix com a cinquena onada de la pandèmia.
L’abans i el després d’aquest nou escenari el podem situar en Sant Joan. Fins llavors, la tendència dels anteriors dos mesos era de descens continuat de contagis, fins a assolir la xifra més baixa de tota la pandèmia. En la quinzena que va del 27 de maig al 9 de juny només hi va haver dos casos en tot l’àmbit informatiu d’aquest periòdic, una situació que es va mantenir durant les setmanes següents, amb només set casos nous, tots set acotats en un sol municipi, Arbeca.
De Sant Joan ençà, però, els contagis només han fet que multiplicar-se i ja són 100 els nous casos. L’expansió territorial, a més, és més àmplia i n’hi ha hagut a onze pobles, entre els quals destaquen Juneda (27), les Borges Blanques (24), Torregrossa (14), Arbeca (13) i Vinaixa (9), a més d’altres casos detectats a l’Espluga Calba, Cervià, la Granadella, Juncosa, Castelldans o Llardecans. Aquest canvi tan marcat de tendència ha fet que bona part de la comarca presenti avui un índex de risc de contagi molt alt, ja que partia d’unes xifres molt baixes. La situació és molt semblant a la del juliol de l’any passat, amb la diferència que ara hi ha molta gent vacunada, però també unes mesures de prevenció més laxes que l’estiu de 2020.
Evolució de casos nous de contagi des de l’inici de la pandèmia.
Tot plegat ha multiplicat, lògicament, el nombre de proves PCR i els confinaments. Del 20 de juny al 10 de juliol, per exemple, als Centres d’Atenció Primària de la comarca es van haver de fer quasi 500 PCR. Mentre les que es van fer entre el 20 i el 26 de juny donaven un 3,6% de positius, les posteriors ja donaven percentatges d’entre el 13 i el 14%. Quant a l’edat, la mitjana dels nous contagis se situa entre els 27 i els 28 anys, molt menor que la d’uns dies enrere, que era de 52 anys.
En aquest sentit, cal tenir present que les franges d’edat més joves són les que encara resten per vacunar majoritàriament. Només un 17% dels garriguencs d’entre 20 i 34 anys tenen la pauta completa, tot i que el 50% porten la primera dosi. Com més elevades les franges d’edat, més pugen aquests percentatges, però no és fins a partir dels 50 anys que la pauta completa supera el 70% de la població.