La central termosolar de les Borges canvia de mans. El Banc Sabadell i Comsa, propietaris del 95% de la planta, i la Generalitat, que en tenia el 5%, l’han venut a Q-Energy, un fons d’inversió amb seu a Madrid, segons publiquen avui diversos mitjans citant l’agència Europa Press. L’operació s’hauria tancat per 125 milions d’euros, una xifra bastant més elevada que els 80-90 milions que havien calculat alguns experts. D’aquesta manera, la contructora Comsa fa un pas important en el pla de desinversions lligat al refinançament del seu deute de prop de 800 milions.
Fa tot just tres dies, el diari financer LaInformación publicava que Comsa havia encarregat a Banc Sabadell la búsqueda d’un comprador i que l’operació estava encarrilada. Finalment, doncs, la planta, de 96 hectàrees de superfície, passarà a mans de Q-Energy. Es tracta del mateix fons d’inversió que aquest estiu ha presentat quatre projectes de centrals eòliques al sud de la comarca, concretament als termes de la Granadella, Llardecans, Maials i Bovera, a més de Flix i Seròs. Sota el nom de Cairo I, Cairo II, Nairobi i Lima, tots quatre projectes sumen 32 aerogeneradors i 198,4 MW de potència instal·lada. Tot apunta, per tant, que cada aparell seria de més de 6 MW (els més grans que hi ha ara en funcionament a la comarca són de 3 MW). A finals del 2020, Q-Energy ja va adquirir tres centrals termosolars més, a Andalusia. L’atractiu de la de les Borges seria el fet que produeix energia tant de dia amb els panells com de nit amb biomassa i, per tant, té una capacitat de producció programable. Com a planta híbrida, que combina aquests dos sistemes, és única a l’Estat espanyol.
Pel que fa al futur dels quasi 40 treballadors de Termosolar Borges, ara per ara és una incògnita. Fonts de la plantilla expliquen que formalment no han rebut cap comunicació, però recorden que encara queda més d’una dècada per finalitzar el contracte d’explotació. De fet, Termosolar Borges com a tal no té personal propi, sinó que els treballadors que en porten l'operació i el manteniment són de l'empresa Generación de Energía Sostenible (GdES), subcontractada al 100% per Termosolar Borges. “En principi no ens hauria d’afectar el canvi de propietat, perquè continuem sent una filial de Comsa”, expliquen les mateixes fonts. I és que, segons Europa Press, Comsa continuaria vinculada a la planta pel que fa a tasques de manteniment i de gestió.
Al mes de març, la pràctica totalitat de la plantilla es va constituir en assemblea per reivindicar un seguit de millores laborals, part de les quals estaven incloses en un pacte de millora que havia caducat sense haver-se acomplert. La mobilització va comptar amb el suport i assessorament de la CGT i recentment es va arribar a un acord amb l’empresa.