La setmana passada es va retirar la llibreria i el taulell principal de l’antiga farmàcia Pinyol, de Llardecans. Eren les primeres tasques sobre el terreny del procés de restauració de l’emblemàtic establiment, la farmàcia més antiga de Catalunya conservada al seu lloc original. Aquest dilluns, el personal tècnic encarregat del projecte ha començt a inventariar i retirar els objectes que nodrien l’interior de la farmàcia, que són netejats, embalats i guardats. Aquests dies es continuaran les tasques, apuntalant el fals sostre i començant a desmuntar els mobles laterals per veure l’estat de les parets.
L’objectiu final és convertir l’antiga farmàcia en un espai visitable, així com recuperar, preservar i estudiar el patrimoni que conté. Entre la documentació conservada per la família hi ha formulacions i llistes de comptabilitat amb receptaris i prescripcions a la població, informació que, segons el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, és un llegat material i immaterial d'enorme valor. La farmàcia Pinyol es va declarar Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) l'any 2007 i se'n vol promoure la protecció a nivell nacional.
El procés de restauració i museïtzació arriba després d’haver tancat un acord amb la família Pinyol, propietària de l'establiment. És un projecte en què el consistori tenia la vista posada des de feia anys i que compta amb la implicació dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, el Museu de Lleida, l'Arxiu de Lleida, el Centre de restauració de Béns Mobles de Sant Cugat, el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya i la Comunitat de Municipis del Segrià Sec.
La farmàcia va obrir al públic l'any 1848 i va estar en funcionament fins la dècada del 1980. Des dels seus orígens no ha patit cap canvi estructural i s'hi conserven el mobiliari, ceràmiques, materials, productes de farmàcia i documentació originals. La previsió és que els treballs de restauració s'allarguin durant dos anys.