La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va anunciar a l'últim ple del Parlament, celebrat ahir, que el Govern aprovarà una moratòria d'infraestructures d'incineració de residus per tal que no s'obrin noves instal·lacions d'aquest tipus i no s'amplïin les existents; igualment, la intenció del departament és elaborar un pla de tancament i desmantellament de les que ja existeixen. La mesura, que s'incorporarà a la Llei d'acompanyament de pressupostos que aprovarà el Govern en els pròxims dies, ha de durar dos anys i, tot i que Jordà no s'hi va referir explícitament en la seva intervenció, des del departament confirmen que el projecte de Nova Tracjusa, de Juneda, on es vol gasificar combustible derivat de residus urbans per assecar purins, quedaria inclòs dins la moratòria.
La intervenció de la consellera, de fet, era la resposta a una pregunta que li havia fet la diputada Mònica Palacín (ERC) sobre la planificació prevista pel Govern en gestió i prevenció de residus. Palacín que va manifestar que "si limitem la gestió dels residus només al procés de destrucció, no reduïm el consum en origen sinó que obrim la veda, fins i tot, a augmentar-ne el volum". Per la diputada, "cremar directament, com fan algunes plantes de valorització, o gasificar residus, com es proposa a la planta de Juneda, no és una solució de res, al contrari" i va instar a fer "un canvi en la gestió dels residus, a prioritzar la prevenció, la recuperació i el reciclatge de materials". Per la seva banda, la consellera Jordà va recordar que les emissions de gasos d'efecte hivernacle que suposa el tractament de residus representa un 6% de les emissions globals del país i, en el cas de les associades concretament a la incineració, un 1,4%.
Moció de la CUP
Segons va afirmar la mateixa consellera, la decisió del Govern dona compliment a una moció presentada per la CUP i aprovada pel Parlament el març de l'any passat (amb els vots favorables de JxCat, ERC, CUP i En Comú Podem i els contraris de Cs, PSC i PP), en què ja es demanava "amb caràcter urgent" una moratòria per als projectes d'incineració de residus urbans i industrials i suspendre qualsevol tramitació en curs fins que no s'aprovés la nova llei de prevenció de residus. Un any després, però, el març del 2021, el departament de Territori en funcions -hi havia hagut eleccions al febrer però encara no s'havia constituït el nou Govern- va atorgar l'autorització ambiental a l'empresa junedenca, cosa que suposava el vistiplau definitiu al projecte. Justament aquest octubre, la plataforma Aturem la Incineradora de Juneda, que alerta dels riscos de les emissions sobre la salut i el medi, havia encetat una campanya de recollida de donacions per finançar les despeses judicials de la impugnació d'aquella autorització. Per la seva banda, des de Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), impulsora del projecte, sempre s'ha defensat que la planta no seria una incineradora pròpiament i que suposaria una millora al susbstituir un combustible fòssil per uns residus que, altrament, anirien a l'abocador.
Rebuig transversal
Des de l'any 2015, quan es va donar a conèixer el projecte, la combustió de residus a Tracjusa ha tingut el rebuig de part de la comarca, tant per part de la plataforma opositora com de personal sanitari i organitzacions agràries com JARC. Alguns ajuntaments, el Consell Comarcal de les Garrigues -que va iniciar una recollida de firmes- i la Diputació de Lleida també s'hi han posicionat en contra. Al Parlament, la comissió de Medi Ambient ja va instar el Govern, l'any 2017, a no impulsar plantes de tractament de purins que volguessin utilitzar la combustió tèrmica de residus, inclosa la gasificació.