- Redacció / Arbeca

Arbeca es reivindica bressol de l’arbequina

El retorn de la Fira de Santa Caterina i la Fira de l'Oliva Arbequina a la presencialitat, els propers 19, 20 i 21 de novembre, porta un programa divulgatiu i d'activitats amb l'oliva arbequina i l'oli d'oliva com a protagonistes.

Arbeca dona nom a l'arbequina i, com a bressol d'aquesta varietat, el poble es prepara per a la 38a Fira de Santa Caterina i la 18a Fira de l'Oliva Arbequina amb el desig de reivindicar la centralitat d'aquest producte local, d'oferir espais de qualitat a la resta de productes i aliments de la terra i donar un impuls a la fira com a festa major d'hivern. Un programa farcit d'opcions divulgatives i activitats culturals que retorna a la presencialitat després d'un 2020 en què la fira va haver de ser digital. 

Centralitat de l'oli i l'oliva 
L'alcalde d'Arbeca, Sergi Pelegrí, exposa la voluntat de l'organització de simplificar i dirigir  millor la Fira: "Santa Caterina era la fira de moltes coses, i no era la fira de res". Aquest any "la fira ve neta", centrada específicament en l'oliva arbequina i l'oli, el producte estrella del poble. Des de diferents fronts es busca ressaltar aquest aliment, alhora que també permetre que els altres productes produïts a Arbeca tinguin el seu espai i visibilitat.  
El Simpòsium de l'Oliva Arbequina, iniciat el 2019, arriba a la seva tercera edició amb la voluntat de "donar força al món de l'oli, fer vincle i crear xarxa", en paraules de Pelegrí. Aquest any, les xerrades estaran centrades en els usos de l'oli d'oliva, entre els quals com es fa servir a l'alta cuina. El mercat firal amplia el seu recorregut i esdevindrà d'un únic sentit per tal d'evitar aglomeracions. 

La Fira de Santa Caterina ha anat lligada des de fa dècades al gos caçador. Enguany, ambdues mostres se separen per potenciar l'oliva i l'oli i al mateix temps donar un caràcter singular a una futura fira independent del gos caçador. Per a Pelegrí, no es tracta de fer passes enrere, sinó de poder celebrar "una fira de referència del gos caçador prèvia a la temporada de caça", de cara al maig.


   
Una festa major d'hivern
La gent gran d'Arbeca recorda que la Fira de Santa Caterina havia sigut sempre una gran festa en què no faltaven les activitats culturals ni la música. En aquesta mateixa línia, l'alcalde del municipi, Sergi Pelegrí, destaca com el seu equip ha treballat per convertir la fira en la festa major d'hivern, amb una programació cultural farcida de propostes per a tots els públics. N'és un exemple clar l'espectacle d'animació infantil El petit circ, que serà itinerant amb sortida des de la plaça del Mercat. 

Per al consistori hi ha un salt qualitatiu respecte a altres edicions pel que fa a aquesta aposta d'obrir-se al poble i comptar, també, amb la participació de les entitats locals. Els diables Calents i Cornuts d'Arbeca amb el correfoc del dissabte 20 o la cercavila amb els grallers d'Arbeca en són la mostra. 

Nou espai: l'Abadia
La 38a Fira de Santa Caterina i la 18a Fira de l'Oliva Arbequina s'estrenen a la sala teatre l'Abadia, que, després de les obres de condicionament, es converteix en un equipament del municipi vital per als diversos actes. L'antic teatre, amb capacitat per a 220 persones, propietat de l'arquebisbat de Tarragona i cedit a l'Ajuntament d'Arbeca després d'un conveni amb la parròquia Sant Jaume, acollirà no només els actes del III Simpòsium de l'Oliva Arbequina, sinó també bona part de les activitats culturals com l'espectacle poeticomusical T'ho diré a cau d'orella,  amb què arrenquen les propostes culturals divendres, la projecció de la pel·lícula Donde caben dos i l'espectacle de màgia Grans Il·lusions, que clou el programa.