ENERGIES
- Redacció

Forestalia projecta una altra línia d'alta tensió que creuaria les Garrigues, ara pel nord

Tindria 78 quilòmetres de recorregut per anar de Torrent de Cinca a Ciutadilla i passaria per Torregrossa, Juneda, les Borges, la Floresta, Arbeca i els Omellons. És la segona línia privada a la comarca pels projectes d'aquesta empresa.

Si fa tres setmanes sortia a informació pública la línia de molt alta tensió de 148 quilòmetres entre el Baix Cinca i l’Anoia, promoguda per l’empresa Forestalia, que creua els termes de dotze municipis garriguencs, ara està a punt de sortir al BOE una altra línia d’alta tensió, de la mateixa empresa, i que també creuaria les Garrigues. Així ho ha informat aquest dimecres al seu blog el gerent d’EolicCat, la patronal del sector a Catalunya.

Aquesta segona línia privada tindria 78 quilòmetres, 220 kV de tensió i passaria per la part nord de la comarca, en concret pels termes de Torregrossa, Juneda, les Borges Blanques, la Floresta, Arbeca i els Omellons. A una part d’aquest recorregut actualment ja hi ha una línia d’alta tensió, en aquest cas de Red Eléctrica Española (REE), i la nova hi aniria en paral·lel. Si, a més, tiren endavant els projectes solars fotovoltaics de l’empresa Ignis a la zona de l’Albi, aquests també requeriran una línia d’alta tensió per part del mateix traçat fins a la subestació de Juneda, de manera que entre les Borges i Juneda podrien arribar a coincidir fins a tres línia d’alta tensió en paral·lel.

La nova línia de Forestalia provindria de la subestació elèctrica Baix Cinca 3E, a Torrent de Cinca, i aniria fins a la subestació elèctrica Sant Roc, a Ciutadilla (l’Urgell). Des d’allí, una altra línia d’alta tensió connectaria amb la subestació Espluga Promotores, a Vallbona de les Monges, i una tercera aniria d’aquí fins a la subestació Espluga, d’REE, a l’Espluga de Francolí. I és que, a més de parcs solars de l’Aragó, la línia també ha de servir per evacuar l’energia generada a parcs solars projectats a l’Urgell i a parcs eòlics projectats a la Conca de Barberà i la Segarra. 

Tal com succeeix amb l’altra línia d’alta tensió, aquesta també es presenta com una infraestructura d’evacuació, tot i que les línies d’evacuació acostumen a tenir una vintena de quilòmetres com a màxim, ja que són per connectar amb la subestació més pròxima. En aquests dos casos, la subestació d’REE que van a buscar per desembocar-hi es troba a desenes de quilòmetres dels llocs de producció. La notícia arriba tot just una setmana després que alcaldes, representants de consells comarcals, delegacions del Govern i del departament d'Acció Climàtica es reunissin a Vinaixa per consensuar l'estratègia d'al·legacions a la primera de les línies de Forestalia.