"Fa mesos que se suspenen moltes activitats i la gent té ganes de fer coses, de sortir, amb seguretat, això sí, però hi ha ganes de fer coses." Aquest és l'esperit amb què Jordi Ribalta, regidor de Promoció Econòmica, Fires i Mercats de l'ajuntament de les Borges Blanques i gerent del Patronat Fira de les Garrigues, encara l'edició d'enguany de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues que se celebra a la capital comarcal del 21 al 23 de gener. Després que l'any passat, degut al context sanitari, l'organització es veiés obligada a prescindir de qualsevol acte presencial i adaptar la programació en una plataforma web, aquest 2022 s'ha optat perquè expositors i públic es tornin a veure les cares, perquè torni el contacte personal i el passeig pels dos pavellons municipals i els altres espais relacionats. "És una incertesa com anirà, però pot ser una sorpresa, crec que la gent vindrà", diu Ribalta.
Un dels motius que ha empès el Patronat a tirar endavant aquesta fira és la resposta del sector, que, amb una trentena de productors oleícoles presents al Pavelló de l'Oli, quasi iguala el de les últimes edicions presencials. "Si decidim fer la fira i el sector respon és senyal que el sector en té ganes i, per tant, tirem endavant", opina el regidor i gerent. D'aquests, fan estand dotze cooperatives garriguenques, mitja dotzena de molins o marques particulars de la comarca i vuit de fora. A més dels productors d'oli, Ribalta considera que aquest cap de setmana també pot suposar una alenada econòmica per al món de la restauració local, un dels que ha patit més restriccions durant la pandèmia.
Mesures de prevenció
Tot i el retorn a la presencialitat, és obvi que no es pot fer exactament amb les mateixes condicions que abans de l'esclat de la Covid. De fet, les Borges es troba en la seva pitjor onada de contagis de tota la pandèmia, si bé és cert que, a diferència del gener del 2021, quan pràcticament ningú no s'havia vacunat, ara ho està la immensa majoria de la població. Malgrat que, en proporció, la incidència hospitalària és menor, l'augment de contagis és fulgurant. L'organització del certamen ha introduït una sèrie de mesures de prevenció que passen, per exemple, per evitar la deambulació aleatòria dels assistents pel recinte i crear un circuit induït, és a dir, que des de l'entrada a la sortida se segueixi una sola direcció -amb opció de tornar a entrar i repetir-la, òbviament-. Tal com estableixen les mesures del Procicat, que parlen de "garantir la ventilació mínima establerta a la normativa vigent en matèria d'instal·lacions tèrmiques d'edificis", als pavellons s'activen els extractors d'aire per afavorir-ne la circulació. Hi haurà, també, control d'aforament a l'accés per si calgués tancar-lo momentàniament i serà obligatòria la mascareta per a tots els assistents. Igualment, s'exigirà el certificat Covid a tots els espais on hi hagi demostracions i tastos gastronòmics i, a diferència del que era habitual, els expositors no podran tindre el producte per tastar al damunt del taulell sinó que l'hauran de donar, individualment i amb guants, als visitants que ho vulguin; també desapareixen els típics plats d'olives arbequines. A l'espai Oli Bar, on hi ha una mostra dels diferents olis presents a la fira i que els visitants podien tastar i puntuar servint-se'l ells mateixos, enguany serà el personal assistent qui el donarà.
Sense concert ni Tres Tombs
Un dels canvis que més es notarà és la suspensió de dos actes d'assistència normalment massiva, com són el concert de la nit del dissabte i la festa dels Tres Tombs del diumenge al matí. Tot i que, segons explica Ribalta, enguany es volia fer un concert de caire nostàlgic, no tan enfocat a un públic adolescent massiu, s'hauria hagut de fer amb cadires i, finalment, es va decidir organitzar-lo més endavant. Pel que fa als Tres Tombs de Sant Antoni, la intenció era fer-los igualment, però només van respondre les ampes dels dos col·legis borgencs i es va considerar que quedaria deslluït.
La Cursa de l'Oli, sí
El que sí que torna el diumenge al matí, després de dos anys, és la Cursa de l'Oli que organitza el Club Atlètic Borges, però amb una reducció important del nombre d'inscripcions, que s'han limitat a 350, la meitat del que hi havia hagut algunes altres vegades. Els corredors faran el circuit habitual de 10 km, amb sortida i arribada al passeig del Terrall, i hauran de portar mascareta al moment de la sortida. Enguany es prescindeix de l'opció de fer un circuit de 5 km que hi va haver en les edicions del 2019 i 2020 i també s'elimina el servei de dutxes i vestidors que s'oferia habitualment al pavelló, que precisament és el recinte firal. Com sempre, això sí, hi ha esmorzar calent per als participants, trofeus als tres primers de la general, de cada categoria, locals i equips i el pes en oli per als guanyadors de la general masculina i femenina.
Actes via web
Tot i que aquesta edició de Fira suposa el retorn a la presencialitat, l'organització ha volgut continuar aprofitant, també, la plataforma web que es va estrenar l'any passat per, d'una banda, publicar-hi continguts virtuals específics, com les breus càpsules informatives sobre packaging, nutrició, mercats de l'oli, tècniques d'elaboració, propietats o cuina i, d'una altra, emetre-hi en directe els actes que tinguin lloc al recinte firal. "Enguany es podrà omplir més de contingut", destaca Ribalta, i és que l'any passat, al no haver-hi fira als pavellons, el que es va emetre pel web s'havia gravat expressament al Centre d'Empreses Innovadores de les Borges, sense públic i sense el directe. Igualment, el web reuneix els diferents expositors d'oli i les respectives botigues online, de manera que l'organització ho considera com "una segona edició de la fira virtual iniciada l'any passat". "És la primera vegada que tenim els dos fronts oberts al mateix temps", ressalta el gerent del Patronat. Tot plegat es troba a firaoli.online.
Visites guiades
Pels que sí que vagin en persona a les Borges Blanques, l'organització preveu l'opció de fer visites guiades al municipi, amb sis guies a disposició, que inclouen l'Espai Macià, l'antic refugi i els cups d'oli de cal Gineret i una ruta patrimonial pel centre històric, a un preu de 5 €, amb obsequi d'una ampolla d'oli d'un quart de litre.
De cara al visitant, també s'ha preparat una "oli experiència", consistent en una caminada de 10 km, previ esmorzar de pa amb tomata, llonganissa, vi o aigua prop de la cabana de volta del Quintillà -a 2 km del nucli urbà i caldrà arribar-hi amb cotxes particulars- i intercalada amb tallers de pedra seca, etnobotànica i collita de l'oliva. Des del consistori també s'ha emparaulat la vinguda d'una vintena d'autocaravanes, a les quals s'ha preparat una ruta patrimonial que també passarà per l'Espluga Calba.
Protagonisme de la gastronomia
Com ja és habitual, i com no pot ser d'altra manera, l'oli no s'entén sense el menjar i, en aquest sentit, el programa d'actes de la Fira està farcit de demostracions gastronòmiques, maridatges, tallers gastronòmics i tastos, dels quals un, el que imparteix el Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya (CCOC) de la Granadella el dissabte a la tarda, està centrat específicament en l'oli. Pel que fa a les demostracions gastronòmiques, al llarg del cap de setmana hi passaran una dotzena de xefs, alguns dels quals guardonats amb estrelles Michelin, com els germans Torres, Pep Moreno i Quico Mateu. Altres noms que hi intervindran són Arnau París, Dolors Mateu, Xavier Arnau, Josep M. Cases, Albert Capdevila, Xavier Benet (de les Borges), Ramon Tudela (d'Arbeca) o Jesús Gimena. Destaca la degustació de plats elaborats per cuiners d'establiments garriguencs que tenen el distintiu "Restaurant Verge Extra", impulsat pel Consell Comarcal la primavera passada i que han participat en l'última Mostra Gastronòmica de les Garrigues. Són Jaume Culleré (La Placeta, d'Arbeca), Xavier Benet (Hostal Benet, de les Borges) i J. Miguel Guilarte (Els Fogons de la Carme, de Cervià). També es manté fidel a la cita l'Escola d'Hoteleria de Lleida, que ofereix cinc sessions.
Encara en gastronomia, en el marc de la Fira també es presenta la segona edició dels Premis Lladonosa, el concurs que promou l'ajuntament borgenc a nivell català en homenatge al veterà cuiner Josep Lladonosa, d'Alguaire. Els guanyadors del primer concurs, de fet, també protagonitzen una de les demostracions gastronòmiques del cap de setmana. Tot plegat, repartit entre tres espais: Espai Gastronòmic, La Cuina de l'Oli i Aliments del Territori i Tu, de la Diputació de Lleida. Fora d'aquests punts, a la placeta del Terrall, no faltarà el dissabte la cargolada popular solidària, a càrrec de l'Aplec del Caragol, que enguany té l'Esplai Apassomi com a entitat beneficiària.
Agermanament amb la Segarra
El context pandèmic també ha fet reduir les presentacions prèvies de la Fira que es feien els últims anys. Una, la que s'havia de fer a Bellaguarda, es va fer finalment en format vídeo, i l'altra, presencial, va ser a Cervera, on el passat 14 de gener es va escenificar l'agermanament entre el certamen de les Garrigues i la Fira del Pa i el Cereal de Cervera que es fa al juny. A la presentació, l'alcaldessa de les Borges, Núria Palau, va afirmar que els dos municipis són "capitals de territoris que encara tenen un gran marge de potencial per explotar". L'agermanament se certificarà el dissabte de Fira de l'Oli i el presidirà el conseller d'Economia de la Generalitat, Jaume Giró. Abans, aquest divendres, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha inaugurat el certamen, que clausurarà diumenge la cuinera i empresària Teresa Carles.