El govern de la Generalitat ha aprovat declarar com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), en la categoria de zona d'interès etnològic, onze conjunts de construccions de pedra seca d'abastament i explotació de l'aigua a Torrebesses, i la delimitació dels seus entorns de protecció. Són el pou de la Vila, safareigs i bolló; la secla i rasa de la Vall Major, el conjunt del molí de Bep de Canut, el marge del molí del Culó o del Puntarró, el molí i bassot de Tomàs, la cabana d'Albert Marçal, la cabana de volta de la Paula, la cadolla Colomina i regatons, la bassa de Bep del Pubill i regató, l'aljub i cadolla del Ribot, i altres abancalaments i marges a la zona de la Gironeta.
Són els elements que ja es van incloure al seu dia, l'any 2019, a la memòria que va presentar l'ajuntament a la Generalitat i que el departament de Cultura va decidir tirar endavant. A principis del 2021 ja es tenien tots els informes favorables, però no ha estat fins ara que el Govern ho ha aprovat definitivament. La declaració implica, també, que no es pot parcel·lar, edificar o enderrocar aquests elements sense l'autorització expressa del departament de Cultura.
'Extraordinàriament representatiu'
El de Torrebesses no és un cas únic on hi hagi construccions de pedra seca, òbviament, però s'ha considerat que sí que és un cas "extraordinàriament representatiu del ric patrimoni agrari dels nostres avantpassats", expliquen fonts de la Generalitat. Per part del consistori, la intenció d'aquesta catalogació era la de "buscar un valor afegit al producte de la zona, l'oli", explicava l'alcalde, Mario Urrea, quan es va iniciar el procés. "Si volem que l'oli estigui més ben valorat al mercat, hem d'anar per aquest camí, més que per grans augments de producció", deia Urrea. L'any 2011, el consistori ja va obrir el Centre d'Interpretació de la Pedra Seca, des d'on s'organitzen rutes, tallers i exposicions.