El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, donarà demà dissabte 19 de març el tret de sortida, amb la col·locació de la primera pedra, a les obres de la primera central d’energia termosolar de Catalunya. Serà la primera instal·lació mundial que combinarà la tecnologia solar termoelèctrica amb una unitat de biomassa, amb una potència instal·lada de 22,5 MW i 96 hectàrees de superfície.
El president Mas, assistirà a l’acte acompanyat del conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena; i el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré. També hi seran presents l’alcalde de Les Borges Blanques, Miquel Àngel Estradé; l’alcalde de Juneda, Antoni Villas, i el president de la Diputació, Jaume Gilabert, entre d’altres autoritats. Per part de Comsa Emte, l’acte comptarà amb la presència del vicepresident, Carles Sumarroca; els consellers delegats, Juan Miarnau i Josep Miarnau; el Director General de Medi Ambient, Xavier Martí; i el director d’Energies Renovables, Josep Maria Font. Per part d’Abantia, hi assistiran el president, Francesc Boada; i el vicepresident, Joan Gummà.
Els seus promotors, Abantia i Comsa-Emte, han decidit finalment tirar endavant el projecte després de tancar el finançament de la instal·lació, que ha patit alguns retards a causa de la nova regulació de les primes acordada entre el sector de l’energia solar i el Govern. Per la seua part, l’Ajuntament de les Borges va renovar de manera gratuïta la llicència d’obres que es va concedir fa dos anys a l’empresa Termosolar Borges S.L (constituïda per Comsa-Emte i Abantia). I és que l’inici de les obres és urgent si es vol complir amb la concessió del Ministeri d’Indústria, que fixa l’1 de gener de 2013 com la data límit en què la termosolar ha d’entrar en funcionament.
La central suposa una inversió d’uns 150 milions d’euros i la creació d’una trentena de llocs de treball directes. La planta estarà basada en la tecnologia de col·lector de cilindre parabòlic, un tipus de dispositiu que es mou seguint el desplaçament del sol. La instal·lació dispondrà, com dèiem, d’una potència de 22,5 MW, amb un total de 336 col·lectors per captar l’energia solar, que junt amb la caldera de biomassa, produiran un total de 98.000 MW/h/any –energia que consumeixen 27.000 families– i que permetran estalviar l’emissió d’unes 50.000 tones anuals de CO2.
Subestació de Juneda
Mentrestant, la Conselleria d’Empresa va publicar, el passat 9 de març al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, l’anunci sobre l’ampliació de la subestació de Juneda, que haurà de permetre la connexió amb la línia d’alta tensió per a la distribució de l’energia que generi la termosolar de les Borges. L’obra, promoguda per Red Elèctrica, suposarà una inversió de 1.828.777 euros.
(En el document adjunt podeu consultar el mapa)