CULTURA
- Redacció / La Pobla de Cérvoles

El celler Mas Blanch i Jové estrenarà l'any 11 de la Vinya dels Artistes amb la inauguració d'una escultura inspirada en el 'Poema de l'home' de Guillem Viladot

L'artista d'Agramunt serà el protagonista del sopar i festa que tindran lloc el proper dissabte 16 de juliol. A més de la peça, la vetllada comptarà amb un espectacle del grup Teatredetics i un concert de Lo Pardal Roquer.

Fotografia de família sota el 'Poema de l'home' dels propietaris del celler, de Jaume Farreny, de Pau Minguet, la companyia Teatredetics, i Lo Pardal Roquer (Foto: Mas Blanch i Jové)

El dissabte 16 de juliol, el celler Mas Blanch i Jové donarà inici a l'Any 11 de la Vinya dels Artistes amb un sopar maridat i una festa en què es presentarà l'escultura Poema de l'home, una interpretació del poema homònim de l'escriptor, poeta i artista Guillem Viladot (1922-1999), en el marc de la celebració del centenari del seu naixement.

La dotzena edició de la Vinya dels Artistes (la primera, el 2010, va ser batejada com a Any 0) també comptarà amb un espectacle-recital de la companyia agramuntina Teatredetics, i amb un concert de Lo Pardal Roquer, que ha musicat per aquesta vetllada el poema de Viladot ‘Vam arribar dalt el paller i només hi havia la nit que pujava del pla carregada d'una estranya filosofia de bou’.

El celler de la Pobla de Cérvoles espera la presència de més de 450 assistents, els quals podran visitar, a més, les 14 creacions restants del recorregut artístic entre les vinyes i oliveres, així com també les peces exposades dins del celler. Entre aquestes, l'Espai Saó recull una mostra temporal d'obres del mateix Guillem Viladot.

Poema de l'home, un 'poema arquitectònic'

El Poema de l'home va ser publicat per Viladot el 1972 en format pòster i recull les lletres de l'alfabet, duplicades i capgirades, amb un terme entremig. Aquestes paraules situades entre cada parella de lletres dibuixen un recorregut per les parts del cos, però també per termes més existencials lligats a la persona, com pensa, passa, camí, horitzó, home i llibertat.

La interpretació del poema a escultura va anar a càrrec de l'arquitecte i professor de l'Escola d'Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Jaume Farreny, i el ferrer i copropietari del celler, Joan Jové, va ser qui li va donar forma. L'obra, de 24 metres de llargada, està formada per 25 viguetes de cinc metres cadascuna, i està situada al capdamunt d'una espona de més de dos metres d'alçada. D'aquesta manera, interactua amb l'entorn, tant amb el bancal superior, on es recolza, com amb el de sota, sobre el qual voleia i projecta ombres.

Farreny destaca la integració al paisatge garriguenc de l'obra, que es va exposar inicialment al claustre de la Seu Vella de Lleida. "El trasllat a un espai agrari" considera "canvia el significat, però parlem d'una nova monumentalitat". Pel director de la Fundació Privada Guillem Viladot, dedicada a preservar la memòria de l'artista, i comissari del centenari, Pau Minguet "és fantàstic que Viladot pugui participar d'aquest diàleg" amb la Vinya dels Artistes, i afegeix que tenint en compte l’emplaçament, "dialoga la peça, el paisatge i l'obra completa".