Els alcaldes de Llardecans, Torrebesses i Granyena es van reunir el 9 d'agost amb el cap de la Secció d'Agricultura i Sanitat Vegetal de la Generalitat a Lleida per abordar el malestar que genera el canó sònic anticalamarsa que hi ha en una finca fruitera a peu de la carretera C-12. A la reunió també hi havia convocat el propietari de la finca, però al seu lloc hi va assistir el director d'operacions de Spag, empresa instal·ladora del canó. De la trobada en va sortir l'acord que Spag instaria el propietari a insonoritzar l'aparell, tot i que la llei no l'hi obliga, i que l'empresa en revisaria el funcionament per evitar que emeti trets cada vegada que s'atansa alguna nuvolada, porti pedra o no.
"S'hauria de reprogramar, no pot ser que a la primera broma ja comenci a petar", diu Mario Urrea, alcalde de Torrebesses, el poble més proper al canó i on més se senten els trets. "No és atronador però és persistent", explica Urrea. L'alcalde de Granyena, Sisco Esquerda, tampoc veu sentit al funcionament del canó: "El 14 d'agost, per exemple, va estar petant a primera hora del matí, quan les pedregades sempre són a partir de les tres de la tarda". Malgrat la cordialitat de la reunió, els alcaldes veuen difícil que es retiri l'aparell, ja que la legislació no els prohibeix explícitament i és molt difícil demostrar si alteren o no els cicles de l'aigua. Per a Esquerda, a més, "el lobby de la fruita és massa important per fer-hi front" i "ni sindicats agraris ni partits polítics s'hi oposaran". "Les zones de secà tenim les de perdre", augura. Per part de la Generalitat, es buscaran especialistes per fer un estudi sobre els possibles efectes meteorològics.
Aquest canó sònic està en una finca de fruiters, propietat d'una empresa de Fraga, en una zona de secà del terme de Llardecans. Es va instal·lar el juliol de l'any passat i pagesos de la zona asseguren que desfà nuvolades i, en conseqüència, agreuja els problemes de sequera.