La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi climàtic de la Generalitat ha activat un avís preventiu per contaminació de micropartícules PM10 a tota Catalunya, ja que la mitjana diària dels nivells de PM10 registrats ahir va superar els 50 μg/m3 en diverses estacions de mesurament i la previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats a tot el territori i avui es poden tornar a superar els 50 μg/m3 per la intrusió de pols africana i les condicions atmosfèriques de no dispersió.
En l’informe de la mateixa direcció general dels dies 17, 18 i 19 d’octubre es veu com l’episodi de contaminació va començar ahir dimarts i continua avui. Ahir, a l’estació de mesurament de Juneda hi va haver una mitjana diària de 63 μg/m3, el segon valor més elevat de Catalunya després del del barri de l’Eixample de Barcelona, amb 71 μg/m3, i avui continua la mateixa tònica. A les 11 del matí, a Juneda es registraven 70 μg/m3, una dada només superada per l’Eixample i superior a les de Lleida, Girona, l’Hospitalet de Llobregat o altres punts de mesurament de la mateixa ciutat de Barcelona.
Recomanacions
Amb motiu de l’activació de l’avís preventiu, la Generalitat recomana un seguit de mesures de prevenció, tant per a la ciutadania com per als ajuntaments. Es recomana, per exemple, reduir els desplaçaments amb vehicle privat, fer una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc), minimitzar la pols a les obres de construcció o fins i tot no fer arrencades i postes a punt que no siguin imprescindibles a la indústria. De cara als ajuntaments, se’ls insta a fer campanyes de comunicació intensiva amb els mitjans de comunicació local per explicar la situació.
Més risc de malalties i càncer de pulmó
Segons el departament de Salut, les micropartícules, tant les PM10 com les PM2,5, augmenten el risc de patir malalties cardiovasculars, malalties respiratòries i càncer de pulmó. Els infants, que tenen els òrgans en formació, són el col·lectiu més vulnerable, ja que poden patir danys irreversibles. No obstant això, de les PM 2,5 són les més perilloses i no hi ha dades a la comarca, ja que l’estació de mesurament de Juneda no inclou aquest paràmetre.