AGRICULTURA, ENERGIES
- ACN/Redacció

Les Garrigues Altes s'alineen amb Flix i la Palma d'Ebre contra les macro-centrals en sòls rústics i de reg

Ajuntaments, cooperatives i comunitats de regants van publicar un manifest el 29 d'octubre instant a "planificar, ordenar i regular la ocupació de sòl agrari" per una instal·lació de renovables "ordenada i equitativa a tot el territori català".

Representants dels ajuntaments, cooperatives agràries i comunitats de regants signants (Foto: ACN/Salvador Miret)

El matí del divendres 29 d’octubre, ajuntaments, cooperatives agràries i comunitats de regants vinculades a les Garrigues Altes, juntament amb altres institucions i entitats del nord de la Ribera d'Ebre, van presentar un manifest a favor d’una implantació de renovables "ordenada i equitativa” i contra l’“alta ocupació de sòl rústic”. 

Els alcaldes de l’Albagés, Bellaguarda, Bovera, la Granadella, Juncosa, el Soleràs, els Torms, Flix i la Palma d’Ebre, els presidents de les cooperatives de Bovera, Bellaguarda, la Granadella, Juncosa, els Torms i Flix, a més de la Comunitat de Regants Garrigues Sud, la del Segrià Sud i la del Segarra-Garrigues expressaven al text que la implantació de macro centrals solars en zones de reg és negativa per “l’economia agrària” dels municipis, suposaria "malversació de diners públics" perquè l’administració hi ha invertit els últims anys, i apostaven per “crear un fons d'assessorament jurídic” per defensar els interessos locals “davant les grans empreses especuladores”.

En aquesta línia, les institucions i entitats reunides proposaven aprofitar “zones marginals” per a noves instal·lacions de renovables, que es “contemplin unes compensacions encaminades a enfortir el teixit dels petits empresaris agraris de la zona” i defensaven polítiques de “discriminació positiva al món rural” per “ajudar als pagesos i pageses a poder conrear les seves terres i alhora desenvolupar el mosaic agrari”, tot segons el text. 

El manifest va ser impulsat inicialment per la Comunitat de Regants Garrigues Sud, primera signatària del document. Tal com van explicar durant la roda de premsa, i com recollia l’Agència Catalana de Notícies (ACN), els promotors l’enviaran al Parlament i a la Comissió d'Agricultura perquè "s'escolti i es tingui en compte la veu del territori". Així mateix, volen sumar adhesions d'altres consistoris, cooperatives i comunitats de regants.

Canvi de normativa al juny

Al juny, el Govern va canviar la normativa normativa sobre energies renovables, amb l'objectiu de flexibilitzar la implantació de plantes solars en sòl agrícola i forestal. En concret, va eliminar l'apartat introduït el 2021 i que especificava que no es podien afectar terrenys inclosos en xarxes de regs promogudes per l'Administració (com ho són el Segarra-Garrigues, el Segrià Sud o el Garrigues Sud), excepte si es tractava de plantes d'autoconsum. L'aixecament del veto va motivar la queixa de l'Associació Catalana de Comunitats de Regants (Acatcor).