El cap de setmana del 19 i 20 de novembre torna la Fira de l'Oli Verd de Maials, un dels certàmens oleícoles més primerencs i que es pot dir que és el tret comercial de sortida de la campanya. Aquest any, a més, està d'aniversari, ja que celebra 25 anys. La Fira naixia el novembre del 1998, en un pavelló que tot just feia deu mesos que s'havia inaugurat. Era una novetat a nivell local i també regional, ja que en aquella època hi havia molt poques fires mostres de l'oli, i que es fessin a mitjans de novembre, quan a molts llocs no havien començat a collir, encara menys. Hi havia la de Jesús, per exemple, al Baix Ebre, que es feia al febrer, o la de les Borges Blanques, nascuda també aquell any, que es feia al gener. Com a inici de campanya i, per tant, com a presentació de l'oli nou, el certamen que més s'hi assemblava era el de Reus, iniciat un any abans. Per això, l'Ajuntament de Maials reconeixerà enguany aquell atreviment, i nomenarà Amics de l'Oli tots els regidors del consistori que ho va promoure i, igualment, els membres de la junta de la cooperativa d'aquell moment.
Plena normalitat
"Aquests 25 anys de trajectòria són una mostra de la consolidació de la fira", diu l'alcalde, David Masot, que destaca el retorn complet, ara sí, a la normalitat anterior a la Covid. Ho certifiquen també el centenar d'expositors que s'hi han inscrit, una de les xifres més nombroses. L'any 2020, com va passar arreu, es va haver de fer únicament promoció virtual i el 2021, tot i recuperar la presencialitat, no va ser amb tots els actes de sempre. El 2022, finalment, sí. Entre aquests hi ha els esmorzars populars de brasa a la cooperativa, una de les activitats que sempre congregava més gent i que és molt esperada pels assistents. També a la cooperativa es recuperen les visites guiades al molí. I una de les coses que hi notaran els assistents és la tercera línia de producció, una nova maquinària, inèdita a la zona, que encara no està en marxa i que tindrà una capacitat equivalent a les altres dues juntes. La cooperativa calcula estrenar-la durant la campanya, bàsicament per provar-la i deixar-la a punt per a la de l'any que ve.
Baixa producció
"Després de dos anys sense fer-la o fent-la a mitges, tenim moltes ganes de fira, la gent està animada", diu el president de Foment Maialenc, Francesc Teixidó. Aquesta il·lusió, però, arriba en un any de mala collita, que com a molt assolirà la meitat de producció d'una temporada normal. Enrere queda l'excepcionalitat del 2021, que tant en quilos com en rendiment va ser històrica. Enguany, el camp arrossega els efectes del cop de calor del maig, que va cremar mola flor. Aprofitant el 25è aniversari de la fira, la cooperativa estrena logo, un canvi d'imatge que Teixidó admet que "ens convenia". L’entitat calcula vendre uns 15.000 litres d'oli durant el cap de setmana, amb un preu de venda que serà de 5,20 el litre, 26 la garrafa de cinc.
Aquest dimecres s’ha presentat públicament el certamen a la seu de la Diputació de Lleida, amb les intervencions de l’alcalde, el president de la cooperativa i el vicepresident primer de l’ens provincial, Jordi Latorre. Aquest ha recordat el vincle de la Diputació amb Maials, municipi on hi ha el camp experimental en què es fan estudis d'oli, ametlla i tòfona "per la qual cosa, Maials no deixa ser un dels epicentres de l'activitat agrària de la Diputació".
David Masot també ha volgut posar en valor la celebració del 70è aniversari de l'escola Otogesa, que es commemorarà aquests dies. “Per a un poble com el nostre, de gairebé 1.000 habitants, l’escola és molt important". En aquest sentit, s’han preparat actes el diumenge i, sobretot -per no solapar-se-, el dilluns, amb portes obertes, exposició, espectacle infantil, gegants, etc. El centre és la seu de la ZER L'Oliver, integrada actualment per les escoles de Llardecans i la Granja.
Masot també s'ha referit a una de les activitats més destacades de la fira, l'acte d'investidura de l'Amic de l'Oli 2022, que aquest any recau en tots aquells que el 1998 van impulsar-ne la primera edició. Per això, es guardonaran els membres de l’ajuntament i de la cooperativa d’aquell moment, encapçalats per Francesc Vilasetrú i Joan Segura, respectivament.
La fira clourà amb un concert especial per commemorar el 25è aniversari, amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.