Arbeca acull el 25, 26 i 27 de novembre la 39a Fira de Santa Caterina i 19a Fira de l'Oliva Arbequina, tres dies dedicats a promoure el fruit estrella del poble i de la comarca, el seu origen, i l'oli que se n'extreu, a més d'oferir un programa variat d'activitats culturals i lúdiques. El tinent d'alcalde i regidor de Cultura d'Arbeca, Francesc Roset, ressalta quatre línies mestres del certamen: "Cultura, tradició i festa. I la reivindicació que l'arbequina ve d'Arbeca".
El retorn del simposi
El 2019, Arbeca va estrenar el Simposi de l'Oliva Arbequina, un espai per debatre i aprofundir en el treball de l'oliver, les característiques de l'oli i l'oliva, la transformació, la distribució, els usos i tots aquells factors entorn de l'aliment estrella del poble i la comarca. El 2020, la segona edició del simposi es va haver de celebrar per mitjans digitals, a causa de la pandèmia. Va ser la mateixa Covid-19 la que va forçar a la suspensió de les xerrades de l'any passat. Enguany, el III Simposi de l'Oliva Arbequina se centrarà en l'entorn social i natural dels territoris que conreen l'arbequina. Concretament, s'abordarà l'impacte del despoblament i el canvi climàtic i les alternatives i propostes per fer-hi front, amb experts locals i de fora la comarca. El simposi clourà amb la presentació de la revista SomRurals, per part d'Albert Gonzàlez i de Francesc Florensa, i l'explicació per part de la catedràtica Natàlia Alonso, de la descoberta del pinyol d'oliva més antic de Ponent, als Vilars.
Es reforça l'aposta cultural
L'alcalde d'Arbeca, Sergi Pelegrí, ressaltava el 2021 el desig de consolidar la Fira de Santa Caterina i de l'Oliva Arbequina com una "festa major d'hivern", amb una aposta cultural forta i per a tots els públics, que acompanyés la difusió de l'arbequina. Enguany, aquesta voluntat es reforça i comptarà amb un espectacle familiar cada dia, Gretel i Hansel, el divendres; Atrapa dracs, dissabte, i A collir olives!, el diumenge, que ja va triomfar en l'edició de l'any passat. Hi haurà altres actuacions, com la del músic Joan Reig, així com una mostra plàstica per part d'una vintena d'artistes locals. En paral·lel, el certamen recupera activitats singulars com el concurs de menjar arbequines, que feia uns anys que no es duia a terme, i torna a posa en agenda els habituals tasts al Molí de l'Argilés, així com les visites al municipi i les portes obertes al Molí de la Cooperativa.
Clam contra la violència masclista
Aprofitant que començarà el 25 de novembre, Dia Mundial per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, la 39a Fira de Santa Caterina i 19a Fira de l'Oliva Arbequina també abraçarà enguany en el seu programa d'activitats la reivindicació contra la violència masclista. La vesprada del mateix divendres, la companyia Rellotge de Sorra Garriguenc interpretarà la peça de microteatre Imposareu, però no convencereu, que convida a un viatge en el passat, a una classe de la Secció Femenina franquista, i a descobrir la figura de la pedagoga i promotora dels drets de les dones Francesca Bonnemaison. A continuació, es farà una encesa d'espelmes i la lectura del manifest institucional per aquesta jornada. Per tancar el dia, el consistori ha previst el monòleg teatral Coito y cambio, en què l'actriu Marta Naharro interpreta una dona a la cerca de sentit a la seva vida.