L'Ajuntament de les Borges Blanques ha adjudicat un contracte menor per redactar l'avantprojecte d'instal·lació de plaques fotovoltaiques d'autoconsum a diferents equipaments municipals. En concret, el treball servirà, segons fonts del consistori, per “estudiar tots els equipaments municipals i el seu consum, així com la possibilitat d'ubicar-hi plaques fotovoltaiques”. D'aquesta manera, es podrà fer una estimació de la magnitud, emplaçament i pressupost aproximat d'aquestes instal·lacions.
La Junta de Govern Local ha adjudicat la redacció de l'avantprojecte a una empresa especialitzada, per un import de 8.228 euros. Amb aquest estudi, es diu, “es podrà saber el nombre de plaques necessàries per abastir els edificis municipals i els llocs on es poden situar”, així com “poder demanar els ajuts que atorga la Unió Europea per a la instal·lació d'energies netes, en el marc dels fons de recuperació Next Generation” i “determinar la viabilitat econòmica i el temps d'amortització”.
Serien les primers des del 2011
Si el consistori decideix finalment posar plaques solars fotovoltaiques, serien les primeres en equipaments municipals des de que es van posar en marxa les del col·legi públic Joan XXIII l’any 2011, una instal·lació de 20 kW i, de moment, l’única d’aquest tipus en edificis municipals.
Fa quatre anys, a principis del 2019, el ple de l’Ajuntament va aprovar el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), que recull el compromís de reduir emissions de CO2 i apostar per fonts d’energia renovables i tecnologies de millora de l’eficiència energètica. L’any passat, el consistori ja va contractar, per un import de 15.000 euros, una empresa que havia d’assessorar l’Ajuntament i particulars en ajuts Next Generation, uns ajuts amb què l’equip de govern tenia previst rehabilitar edificis públics i instal·lar plaques solars fotovoltaiques.