L'Ajuntament de les Borges Blanques ha paralitzat les obres de construcció d'una línia elèctrica a l’entorn del paratge de les Roques Guàrdies arran de les queixes ciutadanes per la proximitat a un jaciment arqueològic declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i després que es conegués públicament la notícia dels treballs.
El consistori assegura que l’empresa pública Infraestructures.cat i Endesa feien les obres sense haver-lo informat i, atès l’impacte visual que suposa i la proximitat a la zona protegida, les ha paralitzat en aquest tram a l’espera d’una reunió entre Aigües del Segarra-Garrigues (ASG), gestor de la infraestructura, i Endesa, companyia executora de la línia, per tal de modificar el traçat.
Fonts de l’empresa pública expliquen que són uns treballs associats a la infraestructura hidràulica i, com a tals, són d’utilitat pública, de manera que no requereixen permís municipal per dur-los a terme. Asseguren, igualment, que s’havien fet a la distància preceptiva del jaciment. Endesa al·lega que la companyia només és l’executora de l’obra encarregada i, en conseqüència, no li correspon informar el consistori. Amb tot, tant ASG com Infraestructures.cat com Endesa s’han avingut a aturar les obres, tot i que asseguren no haver incomplert cap normativa, i a estudiar el desplaçament d’algunes torres.
El maig del 2019, el Diari Oficial de la Generalitat va publicar una resolució del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca amb el llistat de parcel·les i propietaris afectats per aquesta futura línia elèctrica, que va de la subestació de Juneda a l’estació de bombament del Canal Segarra-Garrigues pròxima a l’àrea de servei de l’autopista, per tal que, si ho creien oportú, presentessin al·legacions. Entre la relació de propietaris hi figurava l’Ajuntament de les Borges, amb uns 2.000 m2 afectats per la servitud aèria de la línia elèctrica, una línia de 7 km que ha de servir per dotar l'estació de bombament de la potència necessària per fer arribar l'aigua a tot el sector 9.2.
Mobilització d’entitats
Davant dels fets, diverses associacions excursionistes, esportives, ambientalistes i d’estudis locals i comarcals han convocat una concentració aquest dissabte a les 7 de la tarda a les Roques Guàrdies per reclamar que el projecte se sotmeti a una avaluació ambiental i que l’Ajuntament faci valdre la normativa municipal per fer transcórrer la línia en paral·lel a l’autopista.
Un paratge emblemàtic
El jaciment de les Roques Guàrdies se situa cronològicament a l'edat del bronze (s. IV-II aC) i conté pintures rupestres, descobertes el 1985 i actualment en un estat de conservació deficient, que formen part del conjunt de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica inscrit el 1998 com a Patrimoni Mundial de la Unesco. El jaciment també està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). A banda de l’interès arqueològic, es tracta d’un emplaçament emblemàtic per a la població de la zona, lloc habitual d’excursions i trobades.
El consistori demana que Cultura actualitzi la informació
D’altra banda, l’Ajuntament de les Borges assegura que el Departament de Cultura de la Generalitat és coneixedor del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de les Borges però que hi ha algunes zones protegides que no consten al web del Departament. “D'aquesta manera, en la mesura que no es va fer la consulta al consistori i el Departament no té actualitzat el web segons el POUM, no s'ha respectat en el traçat de les obres una zona protegida al voltant del jaciment arqueològic que sí que consta al POUM”.