La Diputació de Lleida aportarà 40.000 euros cada any a l'Espai Macià de les Borges Blanques i el Departament de Justícia de la Generalitat farà el mateix amb 20.000. Així es desprèn del conveni que van firmar el dimarts 1 d'agost representants d'ambdues institucions i de l'Ajuntament de les Borges i del Consell Comarcal de les Garrigues i que materialitza, finalment, la llarga reivindicació municipal per tal que Diputació i Generalitat participessin en el finançament del centre, tal com ja fan amb l'Espai Lluís Companys del Tarròs (Tornabous, Urgell).
De fet, els imports compromesos són ara els mateixos per a ambdós equipaments i per a un mateix període de quatre anys. El conveni preveu que aquest 2023 ja es disposin dels primers 40.000 euros de la Diputació i els primers 20.000 de Justícia, i així es repeteixi anualment fins al 2026.
Fins ara, a càrrec de l'Ajuntament
L'Espai Macià difon la trajectòria i el llegat de qui va ser president de la Generalitat entre el 1931 i el 1933. Es va inaugurar el 2011 i, des de llavors, el cost del funcionament ha anat únicament a càrrec de les arques municipals.
Tant el consistori actual com l'anterior entenien que el significat i l'orientació de l'equipament depassen l'àmbit local i calia que altres administracions contribuïssin a fi nançar-lo. Així ho va manifestar l'aleshores alcaldessa de les Borges, Núria Palau, durant l'acte d'homenatge a Francesc Macià el desembre del 2021.
L'any anterior, l'Ajuntament de Tornabous, el Consell Comarcal de l'Urgell, la Diputació i el Departament de Justícia havien firmat un conveni per reobrir l'Espai Companys, que havia tancat el 2019. Aquell conveni suposava l'aportació de 160.000 € de la Diputació i 80.000 de la Generalitat -canalitzats a través del Consell- per quatre anys. Ara, l'Espai Macià tindrà les mateixes condicions. Per a l'actual alcalde, Josep Farran, l'entrada en vigor del conveni "és una molt bona notícia", que "permetrà salvar moltes de les dificultats que travessava l'Espai Macià des de massa temps enrere" i ajudarà "a millorar-ne el funcionament i la projecció com el centre de referència nacional que hauria de ser".
La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, considera que "és important que les institucions col·laborin en la difusió de figures rellevants en la història del país" i ressalta que l'Espai Macià "és un punt de referència per conèixer la biografia del primer president de la Generalitat de la Segona República, que, com sempre diem, és l'antecedent immediat de la democràcia actual".