El jurat del premi Olivera d'Or al Borgenc de l'Any, reunit el dilluns 21 d'agost al vespre, va decidir atorgar el guardó d'enguany a Jordi Arnau Espuga Giné, per la seva labor professional com a constructor de gegants i per la implicació en el teixit associatiu local, sobretot en l'àmbit de la cultura popular. Entre els figures que han sorgit del taller d’Espuga hi ha els Gegants Nous de les Borges (Llibertat i Anhel), els també gegants locals Cleòpatra i Marc Antoni o el del Grup Recerca, així com els gegants de Cervià de les Garrigues, Mollerussa, Verdú, Os de Balaguer, Montmeló o Poboleda, entre altres, i diversos capgrossos o gegantons.
La candidatura d'Espuga va ser presentada per quatre entitats (Orfeó Terrall, Revista Terrall, Agrupació Sardanista de les Borges Blanques i Colla Sardanista Brut Natura) i en una primera votació va empatar amb altres dos candidats. En una segona votació, Espuga va ser escollit guanyador. Amb 29 anys, és el candidat més jove que rep el guardó des de que es va crear el 1988.
El premi Olivera d'Or al Borgenc de l'Any el convoca l'Ajuntament de les Borges per distingir les persones físiques o jurídiques que hagin portat a terme una labor personal o institucional en qualsevol camp de l'activitat humana (ciència, cultura, esport, etc...) de caire positiu per a les Borges Blanques. El termini per a la presentació de candidatures es va obrir al juliol i va finalitzar el 10 d'agost, amb un total de set de presentades. A més de Jordi Arnau Espuga, han sigut candidats Antoni Bresolí, Trini Boldú, Sebastià Tolosa, Francesc Macià, família Vallés i Club Tennis La Serreta.
Els guanyadors de les últimes edicions són el col·legi Mare de Déu de Montserrat, les víctimes de la Covid, el cor Eurídice, el Futbol Club Borges i el pare Botam.
Com a novetat d'aquest any, tots els grups polítics del ple de l’Ajuntament han estat representats al jurat. Les bases del premi estipulen que cal que hi participin quatre regidors, però fins ara hi havia el costum que aquests quatre sempre fossin del grup al govern. Segons l’actual equip, el canvi respon a “la voluntat de ser més plural i representatiu”.
L'entrega del premi es farà el primer dia de Festa Major, el divendres 1 de setembre, a la sala Maria Lois. Fins l’any passat, l’acte es feia el dissabte a la tarda al Centre Cívic, poc abans de la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs. El 2022 es va canviar a divendres i a la sala Maria Lois, format que enguany es manté. Al mateix acte s'entregarà el premi Olivera d'Or al Garriguenc de l'Any, que convoca el Consell Comarcal de les Garrigues i que enguany ha anat a parar a la revista El Cérvol, de Cervià.