El divendres 3 de novembre, el Centre de les Arts i la Memòria de Ponent (CAMP) i l'Ajuntament de Juneda organitzen una nova edició de Ponent Lab, un espai de reflexió i debat que es va estrenar l'any passat amb la transició energètica al món local com a eix temàtic. Enguany, la mirada se centra en el futur de la llengua catalana, en un context en què en disminueix l'ús. "Volem saber on som i reflexionar cap on volem anar, donant veu als més joves i posant èmfasi en àmbits tan rellevants com les tecnologies digitals, l'acollida de la immigració i la pluralitat dialectal", diuen els organitzadors.
Garantir el futur de la llengua
La jornada tindrà una primera activitat a l'escola pública Manuel Ortiz, tant al matí com a la tarda, consistent en un taller de glosa i cançó improvisada per a alumnes de 5è i 6è a càrrec de la Plataforma per la Llengua. A les sis de la tarda, a la sala La Farinera, del CAMP, hi haurà una conversa informal entre jovent al voltant d'una taula parada, moderada per Mariola Dinarès, periodista i presentadora de programa Popap, de Catalunya Ràdio.
Posteriorment, a la sala Ponent del mateix complex, diversos experts debatran sobre què fer per garantir el futur del català. Hi participaran Marina Massaguer, filòloga i sociolingüista especialitzada en polítiques lingüístiques; Cecilio Lapresta, catedràtic de Sociologia de la Universitat de Lleida; Gerard Furest, filòleg i autor del Decàleg irreverent per a la defensa del català, i Ona de Gibert, investigadora de traducció automàtica i tecnologies del llenguatge a la Universitat de Hèlsinki, que hi emetrà un clip virtual. Moderarà el debat el periodista Ferran Casas, subdirector de Nació i col·laborador de SomGarrigues. Finalment, al pati interior del recinte, hi haurà un espectacle de glosa i humor a càrrec de La Tropical, amb aperitiu de l'Associació Contra el Càncer, l'Associació de Dones Junieta i Tastavins.