OLI
- Redacció / Maials

Maials celebra aquest cap de setmana la Fira de l’Oli Verd

És la 26a edició i s’hi nomenarà Amic de l’Oli el cuiner Nandu Jubany, client habitual de l’oli de Maials. El meteoròleg Alfred Rodríguez Picó hi parlarà de canvi climàtic i adaptació de la pagesia.

(foto: Xavi Minguella)

Torna a començar el cicle. El 18 i 19 de novembre, Maials celebra la Fira de l'Oli Verd. Després de la commemoració dels 25 anys de certamen l'any passat, continua la seqüència cap als 26, en un moment en què s'ha parlat molt d'oli, com poques vegades abans durant un enllaç de campanya. Enrere queda la Covid, que fins al 2021 encara va obligar a aplicar restriccions a la Fira, però ara el repte és un altre, el de l'escassetat d'aigua, la minva de producció i els elevats preus del mercat.

Certament, aquests mesos s'ha parlat molt d'oli, però encara hi ha molt desconeixement sobre el sector. Per això, a part del vessant comercial, la Fira vol contribuir a estendre la cultura de l'oli. En aquest sentit, diumenge al matí hi haurà una de les novetats d'aquest any, l'activitat "Maials d'oli", per mostrar el procés d'elaboració de l'arbre fins a la cooperativa. Guiats per Albert Viladegut i Jordi Jové, els participants es desplaçaran a una finca on coneixeran les diferents maneres de collir olives, des de la tradicional rasqueta fins a la veremadora, passant pels aplaudidors i els vibradors. El mateix dia, a la tarda, Pilar Pardell, membre del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya, impartirà una sessió per aprendre a tastar professionalment l'oli, en col·laboració amb l'Escola Agrària de les Borges Blanques.

Una altra jornada, que aquest any cobra especial rellevància, és la que es farà dissabte sobre sequera i canvi climàtic i com la pagesia s'ha de preparar per conrear l'olivera i la fruita seca; anirà a càrrec del popular meteoròleg Alfred Rodríguez Picó i es farà a la sala de la Societat, en previsió d'una assistència nombrosa. Al recinte firal, Ignasi Revés presentarà el llibre “Una terra d'oli”, publicat aquest any, en què diversos autors fan un ampli recorregut pels aspectes agrícoles, geogràfics,  tecnològics, gastronòmics i de salut de l'oli d'oliva verge extra de Ponent. El llibre té la particularitat, a més, que part del paper de la coberta està fet amb residus orgànics provinents del processament de l'oliva. 

El protagonisme de l'oli en el certamen continua amb la investidura de l'Amic de l'Oli, que enguany serà el cuiner Nandu Jubany, per la seva trajectòria en el món de la cuina i com a ambaixador de l'oli de Maials als seus restaurants. Jubany i el seu equip, de fet, van visitar la cooperativa el novembre de l'any passat. Anys enrere, el 2012, les Denominacions d'Origen catalanes de l'oli ja van premiar el cuiner del Moianès per la seva difusió de l'oli verge extra amb DO i la defensa dels productes locals, en un acte celebrat a Lleida.

Entra en acció la tercera línia del molí 
La collita de l'oliva a Maials va començar oficialment el 2 de novembre, amb unes previsions no gaire afalagadores quant a producció, ja que s'hi arriba després d'una campanya anterior ja marcada per la sequera. Enguany, la calor s'ha allargat i el fred que necessita l'olivera s'ha fet esperar. Amb tot, "l'oliva hi és", explica Francesc Teixidó, president de la Cooperativa del Camp Foment Maialenc, i el fet que bona part del terme tingui reg fa que la collita no es prevegi tan pessimista. "Ens salvem pel reg", assenyala Teixidó.

A la cooperativa les mirades també estaran posades en la nova maquinària, sobretot en la tercera línia de producció del molí, incorporada l'any passat i que té una capacitat equivalent a les altres dues línies juntes, tota una novetat a la zona. Aleshores, la intenció era estrenar-la durant la campanya per provar-la i deixar-la a punt per a enguany, però la baixa producció ho va impedir i, per tant, serà ara que entrarà realment en funcionament. Diumenge passat, dia 12, la va inaugurar el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, departament que ha finançat part de la inversió. Una altra de les novetats en maquinària té a veure amb la cooperativa de Granyena, absorbida l'estiu passat per la de Maials. Allí s'hi ha renovat quasi tota la zona de descàrrega, que també s’estrena aquest mes. 

Una de les incògnites d'aquesta temporada seran els preus. La temença que la pujada de finals de campanya anés a més va fer córrer molts consumidors a adquirir-ne, fins a esgotar quasi totes les existències de molins i cooperatives, alguns dels quals, com la de Maials, va haver de restringir quantitat de vendes per persona per no desproveir el client habitual. Vendre oli a l'agost és molt atípic i, tot i així, l'agost d'enguany va ser el mes de més facturació de tota la campanya. Què passarà ara, amb la nova temporada, si molta gent ja en té? Continuarà tenint tirada l'oli verd? I si a Andalusia hi ha una collita plena, com repercutirà això en els preus? Si continuen pujant, baixarà el consum en favor d'altres olis? Són preguntes que de ben segur planaran en moltes converses al pavelló, l'espai central del certamen, que enguany tornarà a concentrar un centenar d'expositors de productes diversos. Sigui com sigui, d'oli no en faltarà.