El Centre d'Estudis Comarcals del Segrià (CECS) ha triat Torrebesses com a escenari de l'onzena jornada “El Segrià a estudi”. Els actes tindran lloc el dissabte 18 de novembre i consistiran en la presentació de 22 treballs, centrats cadascun en algun aspecte històric del Segrià en general o d'algun municipi en concret. La presentació de les comunicacions, d'uns deu minuts cadascuna, es distribuirà en tres blocs (dos al matí i un després de dinar) i no té una temàtica comuna, sinó que és de caràcter miscel·lani, és a dir, que abasta qualsevol disciplina científica i de qualsevol tema que, això sí, tingui el Segrià o algun dels seus pobles com a marc geogràfic.
Com és habitual, els treballs sencers es publicaran a la revista Shikar, que edita el CECS, que sortirà l'any que ve. Dels 22 treballs presentats enguany, només un versa específicament sobre un poble garriguenc; es tracta de l'estudi de Maria Jesús Monclús sobre el nom dels carrers de Torrebesses al llarg del temps. El fulledenc Santi Arbós hi presenta un treball sobre els aveïnaments a la ciutat de Lleida entre 1641 i 1686 i el torregrossí Vicent Lladonosa, junt amb Felip Gallart, en presenta un sobre el motí de consums de 1885 a Lleida. Abans del dinar, s'ha programat una visita a Torrebesses per als participants.
Jornades similars
És la segona vegada que la jornada El Segrià a estudi, de caràcter anual, es fa en un poble garriguenc. L'anterior va ser Llardecans, l'any 2021. La jornada del CECS és molt similar a la que fa el Centre d'Estudis de les Garrigues (CEG), en aquest cas cada dos anys, i a la del Centre de Recerques Mascançà del Pla d'Urgell, anual. L'última edició d'aquesta va tenir lloc el 14 d'octubre a Fondarella i hi van presentar treballs Ramon Miró, de l'Albi, sobre el culte al Santcrist de Bormio, i l'esmentat Vicent Lladonosa, sobre el Palau de Margalef. La jornada del CEG es farà al maig a Juneda.