MEMÒRIA HISTÒRICA
- Redacció

La historiadora vinaixenca Teresa Abelló, guardonada a Almansa per l'estudi i difusió de les Brigades Internacionals

És una de les principals responsables del portal SIDBRINT, de la Universitat de Barcelona, on es recull una àmplia base de dades i recursos documentals sobre els brigadistes internacionals durant la Guerra Civil.

Teresa Abelló i Lourdes Prades, al moment de rebre la distinció. (foto: UB)

El passat 8 de novembre, en el marc de les cinquenes Jornades d’Homenatge a les Brigades Internacionals que es feien a Almansa (Albacete), l’associació cultural Pablo Iglesias de la mateixa ciutat va voler distingir la historiadora Teresa Abelló, professora d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona (UB), i Lourdes Prades, cap del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República, per la seva implicació amb el projecte SIDBRINT (Sistema d’Informació Digital sobre les Brigades Internacionals) de la Universitat de Barcelona, del qual són les principals responsables. La distinció era un quadre amb l'escut de l'Escola d'Artilleria d'Almansa del 1937.

SIDBRINT va néixer com un projecte de recerca, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i desenvolupat entre els anys 2010 i 2013, i actualment és un portal institucional de la UB que ofereix continguts en català, castellà i anglès sobre els voluntaris internacionals que van defensar la República durant la Guerra Civil. Disposa de tres bases de dades: una de brigadistes, una de fonts documentals i una d’enquadraments militars.

Teresa Abelló Güell, natural de Vinaixa, és doctora i professora titular de la Facultat de Geografia i Història de la UB, al departament d'Història Contemporània, i ha centrat bona part de les seves recerques en els moviments socials, sobretot dels anys 20 i 30 del segle passat. Tot i que fa anys que viu a Barcelona, Abelló no ha perdut el vincle amb Vinaixa, on manté casa i hi va sovint. És coautora del llibre “Vinaixa, passat i present” i el 2011, dins la Fira de l'Oli i la Pedra, hi va fer una xerrada sobre els inicis del cooperativisme. El 2017 va ser l'encarregada de pronunciar el pregó de Festa Major. L’any 2019 va ser nomenada membre numerària de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) a la Secció Històrico-Arqueològica. És una de les només nou dones que hi ha entre els 49 membres de la secció. Una altra és Conxita Mir, de Torregrossa, que hi va entrar el 1992. L’any 2017 va ser nomenat un altre garriguenc, Josep M. Nolla, de l'Albagés.

L’abril passat, Abelló va impartir una conferència a l’Espai Macià de les Borges sobre l’històric dirigent anarcosindicalista Salvador Seguí, en el marc de les jornades Memòria i República. El pròxim diumenge, 26 de novembre, parlarà a l’Espai Lluís Companys, de Tornabous (Urgell), sobre les trajectòries i convergències de Lluís Companys, Francesc Layret i Salvador Seguí.