La cooperativa d'Arbeca Tres Cadires, la cooperativa La Sobirana, el celler Coca i Fitó, el celler Mas Llunes i els elaboradors David Urgell i Rut Mateo van crear el 2022 la destil·leria cooperativa La Branda, que properament començarà a produir en una nau del polígon industrial de l'Albi. El projecte, que es va començar a gestar l'any 2019, té l'objectiu de servir als socis per tal que hi puguin elaborar els seus alcohols, i també per donar sortida a la brisa del raïm dels cellers i cooperatives agràries en forma d'aiguardent. La brisa és un subproducte que es genera en premsar el raïm per fer vi i que actualment, de forma majoritària, acaba llençat o es ven a grans destil·leries industrials.
David Urgell explica que La Branda permetrà que els cellers i cooperatives del país disposin "del seu destil·lat de les seves brises", un "aiguardent únic" i diferent per cada productor. Per a Urgell, n'assegurarà "la traçabilitat i la qualitat". Quan es posi en marxa, aquesta serà la primera destil·leria cooperativa que existirà a Catalunya.
Pendents dels últims permisos
David Urgell explica que ja tenen les instal·lacions de l'Albi a punt, però que estan a l'espera dels últims permisos per començar a operar. A l'espera que l'alambí comenci a destil·lar, els socis del projecte ja s'han posat en contacte amb alguns cellers i cooperatives. Els primers clients ja els van entregar la brisa del seu raïm i quan La Branda tingui autorització per produir alcohol seran els primers a rebre el seu aiguardent, que anomenen brisada. És el que en castellà rep el nom d'orujo i en italià, grappa. D'igual manera, els impulsors de la destil·leria a poc a poc han donat a conèixer el projecte en espais de l'economia social.
Les Garrigues compta des de fa uns anys amb un petit ecosistema d'elaboradors de licors i begudes alcohòliques. El 2017 es va posar en marxa la que fins ara era l'única destil·leria, Gabarró & Feixa, a Fulleda.