HISTÒRIA
- Redacció / Torregrossa

La historiadora Conxita Mir, de Torregrossa, publica un llibre sobre el seu padrí que va fer les Amèriques

‘Indià i republicà’ repassa la trajectòria de Ramon Curcó Rubio, que va emigrar a principis del s.XX i va tornar a casa el 1937, en plena guerra.

La historiadora Conxita Mir Curcó (Torregrossa, 1952) ha publicat aquest hivern el llibre Indià i republicà (Pagès Editors), que repassa la trajectòria del seu padrí matern, Ramon Curcó Rubio, nascut a Torregrossa el 1884. Tot just encetat el segle XX, Curcó va fer cap al Panamà, per la construcció del canal, després a Nova York, on es va enrolar a l'exèrcit dels Estats Units, que el va destinar a les Filipines i després a Nou Mèxic.

Quan va deixar l'exèrcit, va emigrar a Mèxic, on es va establir com a comerciant, i més tard a Veneçuela, on se li va afegir un germà i s'hi van instal·lar les dues famílies respectives. Allà, Ramon Curcó va ser un dirigent dels incipients sindicats petroliers fins que el 1937 el van expulsar del país, arran d'una vaga a finals del 1936. A Torregrossa, on va reunir els seus vuit fills, es va trobar en plena Guerra Civil.

Fidel a l'ideari familiar republicà, va fer de comerciant durant el conflicte bèl·lic i no es va exiliar. Va ser detingut per les noves autoritats franquistes, empresonat a les Borges i a Lleida i finalment afusellat el 1939, a l'edat de 54 anys, en compliment de la sentència de mort.