SALUT
- Redacció / Juneda

[ACTUALITZACIÓ] Un error tècnic fa que l'estació de qualitat de l'aire de Juneda registri un pic insòlit de contaminació

S’havia arribat a un valor rècord de 519 µg/m3, superior al que es va detectar l’estiu passat arran d’un incident al complex petroquímic de Tarragona. Segons el Departament, aquests xifres anòmales són degudes a tasques de manteniment de l’estació.

La columna de fum de General d'Olis que es veia a quarts de nou d'aquest matí. (foto: X.F.)

El Departament d’Acció Climàtica ha sortit al pas de les dades estranyament altes de contaminació atmosfèrica per micropartícules que s’havien registrat entre ahir a la tarda i aquest matí a l’estació de mesurament de la Xarxa de Vigilància i Previsió que té la Generalitat a Juneda, i assegura que es tracta d’un error. Segons el Departament, ahir es van estar fent tasques de manteniment a l’estació i els índexs que dona no són bons. La mateix directora general de Qualitat Ambiental, Mireia Boya, ha explicat aquesta tarda a les xarxes socials que “per un desajust tècnic de l'estació de mesurament de la qualitat de l'aire de Juneda durant tasques ordinàries de manteniment les dades de PM10 no són vàlides i no apareixen a la web oficial”. Segons Boya, “no hi ha cap superació anormal a la zona” i “en breu l'estació tornarà a funcionar bé”. 

Tant l’app AireCat com el web de la Generalitat on consten els registres de cada estació de mesurament constataven un creixement sobtat de micropartícules PM10 a l’atmosfera a mitja tarda d’ahir, quan va passar de només 2 µg/m3 a 175 µg/m3, una xifra que es considera molt elevada. La concentració va continuar creixent i a les set de la tarda era de 394 µg/m3, 145 a les vuit i 326 a les nou. Cal recordar que el llindar d’alerta establert per la Generalitat és de 80 µg/m3 de mitjana diària.

A les deu del vespre, els índexs van caure en picat, fins a nivells irrisoris, però a les dues de la matinada es van disparar d’1 µg/m3 a 519 µg/m3, un nivell rècord a la zona. L’agost passat, un incident de l’empresa Dow Chemical al complex petroquímic de Tarragona va fer pujar les micropartícules PM10 de les Garrigues a 435 µg/m3, una xifra que no s’havia vist mai a la comarca. L’estació de Juneda ha continuat donant nivells elevats a les tres i les quatre de la matinada, tot i que molt menors que el pic de les dues. A les set del matí encara hi havia índex de 186 µg/m3, dins la franja del que la mateixa Generalitat defineix com “extremadament desfavorable”. Alguns testimonis asseguren que a quarts de vuit del matí, a les Borges, l’aire feia molta pudor d’oliasses. A les vuit del matí, però, el web i l’app de la Generalitat on es poden consultar aquestes dades ha deixat d’oferir registres de micropartícules PM10.

D’altra banda, Breezometer, un aplicatiu desenvolupat per Google a partir de l’anàlisi de diferents fonts, com dades de trànsit, estacions de mesurament oficials, dades de satèl·lits o informació meteorològica, també assignava concentracions altes de PM10 a aquesta zona de les Garrigues (també Pla d’Urgell) des d’ahir al vespre i bona part de la matinada i primeres hores del matí, dibuixant un focus d’afectació molt definit a les Garrigues, Pla d’Urgell i parts de la Noguera i l’Urgell. Segons aquesta eina, la situació s’hauria normalitzat a partir de les 9 del matí. D’altra banda, aquest matí hi ha hagut un incendi en una fàbrica d’olis d’alimentació a Artesa de Lleida que, segons informa el diari Segre, ha generat una intensa columna de fum. L’avís als Bombers, però, ha sigut a quarts de 9 del matí, quan el suposat episodi de contaminació ja feia hores que durava. Es desconeix si durant la nit hi hauria pogut haver emissions anòmales d’aquesta planta. On sí que hi ha emissions que habitualment criden l’atenció dels residents és a la fàbrica General d’Olis i Derivats, situada entre Castelldans, Juneda i les Borges, amb una columna de fum que sovint s’estén sobre les poblacions de la zona.

L'Ajuntament de les Borges Blanques ha publicat aquest matí un missatge d'avís a la població i assegurava que avui mateix demanaria informació a la Direcció General de la Qualitat de l'Aire.


Imatge de l’aplicatiu Breezometer a les sis de la matinada.