AGRICULTURA
- Redacció

Vuit cooperatives seran punts de recollida gratuïts de productes fitosanitaris caducats o retirats

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural posa en marxa a tot Catalunya un servei de recollida i gestió selectiva gratuïta.

Presentació a Lleida amb Isaac Peraire, Elisenda Guillaumes i Josep Lluís Escuer. (foto: Gencat)

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb el suport de la Federació de Cooperatives Agràries, posa en marxa a tot Catalunya un servei de recollida i gestió selectiva gratuïta de productes fitosanitaris caducats o cancel·lats de les explotacions agrícoles. El servei serà itinerant a través de 33 cooperatives, entre les quals hi ha les de Bovera, Juncosa, la Granadella, Cervià, Castelldans, l'Espluga Calba, la Borgenca (les Borges) i les Planes (Torregrossa).

Cada agricultor, soci o no soci de la cooperativa, podrà portar fins a un màxim de 250 kg per lliurament i arreu del país es preveuen recollir més de 40 tones de productes obsolets. El servei té un cost aproximat de 140.000 euros, que els assumirà el Departament, i el realitzarà el gestor de residus CGM. El 2021 es va fer un pla pilot amb deu cooperatives i fonts del sector apunten que els resultats van ser molt satisfactoris.  
Cal no confondre aquest nou servei amb la recollida de l'anomenat Sigfito. Aquella és només per a envasos buits i pràcticament es fa a totes les cooperatives de la comarca i també algunes empreses i espais municipals. El nou servei, en canvi, vol recollir la matèria activa en si. Arran de la retirada de diversos productes del mercat, a molts pagesos els quedaven culs de pot a casa –on no es poden emmagatzemar– i fins ara s’havien de portar a una empresa gestora de residus, amb el cost que això suposava. Continuar-los aplicant no està permès, com tampoc abocar-los a l’aigüera o al camp, ja que, a diferència de quan s’apliquen diluïts amb aigua, a la garrafa són productes concentrats i de molta toxicitat.