PATRIMONI
- Redacció / Bovera

Polèmica a Bovera per unes obres en una arcada de l'església

L’Ajuntament assegura desconèixer que necessitava un estudi històric. Arran de les queixes veïnals i de la visita de tècnics de Patrimoni de la Generalitat, ha aturat temporalment els treballs i ha encarregat l’informe.

(foto: IxB)

Dimarts passat, l’Ajuntament de Bovera va iniciar unes obres a l’arcada de l’església de Sant Josep, que data del segle XIII, una intervenció que ha alarmat diversos veïns, que asseguren que s’està malmetent patrimoni històric de la població i que s’arrenquen pedres originals. El grup municipal Independents per Bovera, a l’oposició, parla de “veritable abominacio” i s’ha mobilitzat a les xarxes i a nivell institucional per denunciar l’obra i intentar aturar els treballs. Finalment, l’arquitecta i l’arqueòleg dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat van visitar la població i dilluns es van aturar les obres.

L’alcalde de Bovera, Òscar Acero, explica que quan fa dos anys es va redactar la memòria amb el Consell Comarcal per demanar la subvenció per la reforma, “ni Patrimoni ni el Bisbat ens van dir que calgués cap autorització seva, sinó que era una qüestió municipal”. Faltava, però, un estudi històric, que calia incorporar a l’expedient i ara l’Ajuntament l’ha encarregat. De moment, el consistori ha aturat les obres “per evitar problemes”, però l’alcalde assegura que “no tenim cap document que ens ordeni a fer-ho”, tampoc una acta de la visita dels tècnics del Departament, que ell ha demanat. “No pot ser que vingui un funcionari, que no sé qui és, i ho faci aturar”, es queixa Acero, que atribueix la polèmica al “politiqueig” de l’oposició “per posar pals a les rodes”. “Per què no van dir res quan vam presentar la memòria fa dos anys? Ara ens faran gastar 3.000 euros i s’acabarà fent igual”, afirma.

Segons l’alcalde, l’arc s’havia reformat fa 40 anys de manera matussera i la reforma d’ara consistia en “treure la part de formigó i refer-la i repicar un petit voladís”. L’obra té un pressupost d’uns 40.000 euros, majoritàriament subvencionats per la Diputació de Lleida. SomGarrigues s’ha intentat posar en contacte amb la Secció de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i amb els Serveis Territorials del Departament de Cultura i no ha estat possible.