POLÍTICA
- ACN/Redacció

Les Garrigues és una de les comarques amb menys proporció de regidores als ajuntaments

Són un 37% dels càrrecs electes, mentre que la mitjana catalana és del 44%. En alcaldies, la comarca s’aproxima més a la dinàmica de la resta del país.

La Granadella és l'únic municipi on totes les regidories les porten dones.

Als ajuntaments de la comarca administrativa de les Garrigues hi ha actualment 60 regidores i 102 regidors, unes xifres que, en percentatge, representen el 37% i el 63% dels càrrecs electes, respectivament. Això situa la comarca com una de les de Catalunya que presenta una proporció més baixa de presència de dones als plens municipals, només superada per la Segarra (36%), el Pallars Jussà (34%) i el Pallars Sobirà (33%), mentre que la mitjana catalana és del 44%. Si ampliem l'àmbit territorial als 34 municipis de què informa SomGarrigues (és a dir, els garriguencs del Segrià i Torregrossa), la proporció pràcticament no varia i se situa al 38%. Les comarques de l'Alt Penedès, el Vallès Occidental, el Baix Ebre i el Barcelonès són les úniques que tenen pràcticament paritat absoluta. De fet, el Barcelonès és l'única amb més dones que homes (50,3%).

Pel que fa a alcaldies, la balança encara és més desequilibrada, amb sis alcaldesses per 18 alcaldes, és a dir, un 25% de dones respecte el total. En el conjunt dels 34 municipis, la xifra passa a 10 alcaldesses per 34 alcaldes, un 29%. Són les de l'Albi, Cervià, Juncosa, la Granadella, Granyena, el Cogul, Alcanó, Sarroca, Almatret i Torregrossa. D’aquests, a la Granadella es dona el cas que totes les regidorires, alcaldia inclosa, les porten dones.

En alcaldies, el percentatge garriguenc s'aproxima molt més a la mitjana catalana, que és d'un 26% d'alcaldesses. Les Garrigues, de fet, tenen per darrerer 18 comarques amb percentatges encara més baixos.

Un sector públic masculinitzat
Segons dades de la Generalitat consultades per l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el 67,9% de les persones que consten com a responsables dels prop de 200 organismes públics que s'inclouen als pressupostos del 2024 són del gènere masculí. Es tracta de directors, gerents, consellers delegats o presidents de fundacions, societats mercantils, consorcis i altres entitats participades per l'administració catalana. 

De les 196 entitats incloses als pressupostos d'aquest any en què consta el responsable, 133 estan liderades per homes (67,9%) i 63 per dones (32,1%) -en deu organismes més no s'ha pogut establir quina és la persona al capdavant-. Cada institució està adscrita a un departament, i el de Presidència és el menys paritari, amb dues dones i 16 homes (88,9% del total). En aquest àmbit, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals estan pilotades per Meritxell Borràs i Rosa Romà, respectivament. La resta d'entitats, com ara les relacionades amb mitjans de comunicació, esport i tecnologia, tenen un home com a responsable.