RELIGIÓ
- Redacció / La Granadella

La Granadella consolida la posada en escena del Desclavament, element festiu d’interès nacional

Des del 2017, quan se'n va reconèixer el valor històric, els organitzadors han treballat per reforçar i embellir la cerimònia. El consistori, que des del 2023 té una partida de 5.000 € per a la festivitat, projectara l'acte a la façana de l'església.

Els armats, a punt d'entrar a l'església pel Desclavament (Foto: X.M.)

Aquest cap de setmana tornen les processons i les escenificacions dels actes religiosos de Setmana Santa. A la Granadella, el Desclavament del divendres 29 i la processó de l'Encontre del diumenge 31, reconeguts com a element festiu patrimonial d'interès nacional, tornaran a ser dues de les activitats amb més visitants.

Atès aquest fet, l'Ajuntament, el Consell Parroquial i el grup d'Armats s'han conjurat per consolidar la posada en escena del Desclavament i l'organització interna de l'acte. Des del 2017, quan se'n va reconèixer el valor històric, els organitzadors han treballat per reforçar i embellir la cerimònia. El consistori, que des del 2023 té una partida de 5.000 € per a la festivitat, tornarà a projectar l'acte a la façana de l'església com els últims anys.

Manca de relleu a les Borges 
Diversos pobles s’han posat a organitzar les respectives actuacions, alguns amb la presència d’armats, com Juneda, Alfés o el Soleràs. En canvi, els armats de les Borges va decidir a finals de febrer aturar l'activitat i no participar en la Setmana Santa d'enguany. Fonts de la guàrdia romana i de la banda de cornetes expliquen que això és degut a l'envelliment dels membres i a qüestions de salut. Tot i així, apunten al desig de reprendre l'activitat un cop alguns integrants superin aquestes problemàtiques. 

Els armats de Juneda, també a Banyoles
Els Armats dels 7 Dolors de Juneda van participar el diumenge 3 de març a Banyoles en un acte per commemorar el 75è aniversari del Manípul de Manaies de la ciutat que va aplegar una quarantena d'agrupacions d'arreu de Catalunya i del País Valencià. En total, uns 2.000 armats van desfilar pels carrers de la capital del Pla de l'Estany per acompanyar els manaies locals en la seva celebració. Tot seguit, els grups van compartir un dinar de germanor al pavelló de la Draga. La de Banyoles va ser la trobada més multitudinària de soldats i guàrdies romanes de Setmana Santa que s'ha fet mai al país. El 1990, la mateixa agrupació va festejar el 50è aniversari amb la participació de prop de 1.400 manaies de 33 pobles i ciutats.