A quasi tots els municipis de l'àmbit informatiu garriguenc hi ha un contenidor de recollida de roba. Els únics que no en tenen són Fulleda, Tarrés i Granyena (a Alfés s'ha posat recentment). Aquests contenidors els instal·len els respectius consells comarcals, amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya, i la roba que s'hi recull la gestiona l'empresa d'inserció Troballes, de Càritas diocesana de Lleida, amb l'objectiu de seleccionar-la i donar-li nous usos.
Durant el 2023, Troballes va recollir un total de 643.633 quilos de tèxtil al conjunt de la diòcesi. La ciutat de Lleida, amb 142.990 habitants, és el municipi on es gestiona més quantitat de roba, un total de 296.071 quilos l'any, el 46% del total. Són xifres semblants a les d'anys anteriors i que s'aproximen a les del període 2020 i 2021, en què la influència de la pandèmia va generar un augment significatiu del volum de recollida.
Classificació per usos
La roba que diposita la població als diferents contenidors de Càritas i Troballes es destina a la planta de reciclatge que hi ha a Barcelona. Allí es classifica, depenent de si la finalitat és fer-ne fil o donar-li un nou ús, i en cas que s'aposti per destinar les peces a botigues de segona mà, s'empaqueten de nou i s'envien a diferents centres perquè la roba sigui etiquetada i posada a la venda.
Segons explica l'Agència Catalana de Notícies, el projecte Troballes promou la creació de llocs de feina per a persones en situació de vulnerabilitat, en un context en què la taxa d'exclusió afecta una de cada tres famílies a la diòcesi de Lleida. L'empresa compta actualment amb 32 treballadors, dels quals un 65% són persones en risc d'exclusió social.
Magatzem on arriba la roba que hi porta el camió. (foto: Alba Mor/ACN)
A banda d'aquest factor inclusiu, Troballes també destaca la importància de la reutilització i el reciclatge de la roba, tenint en compte que la indústria tèxtil és una de les més contaminants del planeta. Segons indica el gerent de Troballes, Adrià París, "el 70% de la roba d'una bossa que arriba a Troballes s'exporta a països en vies de desenvolupament, un 25% serveix per reciclar-ne la matèria primera i la resta es destina a les botigues de Moda Re-. A la ciutat de Lleida, per exemple, hi ha tres establiments Moda Re-, situats al carrer del Bisbe, al carrer Sant Antoni i al carrer Anselm Clavé. París destaca que la roba a la venda tant és de segona mà com de fabricants que no han volgut comercialitzar part de la seva producció. Segons el gerent de Troballes, l'entitat ha notat que l'economia circular "està de moda" i, en aquest sentit, subratlla que a les botigues Re- hi va tot tipus de client.
Treballadors de Troballes, a l’espai de classificació de les peces. (foto: Alba Mor/ACN)
Botiga Re- a la ciutat de Lleida. (foto: Alba Mor/ACN)
Contenidors nous a les Garrigues
A finals de l'any passat, el Consell Comarcal de les Garrigues va reforçar el servei de residus tèxtils, instal·lant vuit contenidors nous a la comarca. D'aquests vuit, tres es van posar a les Borges (que passava de tres a sis), dos a Juneda (que passava d'un a tres) i un a Bovera, un al Cogul i un a Puiggròs. A Bovera n'hi havia hagut temps enrere però s'havia retirat, mentre que al Cogul i Puiggròs és la primera vegada que n'hi ha.
A Fulleda, Tarrés i Granyena es preveu instal·lar-los durant aquest 2024 i donar compliment, així, a la nova llei de residus, que fixa aquest servei com a obligatori a partir de 2025. Segons el Consell, els primers resultats del reforç ja s'han fet evidents, ja que la comarca ha superat les 56 tones de recollida tèxtil el 2023, cinc més que el 2022. Fa deu anys només es posaven al contenidor pertinent 11 tones de roba.