"Si el 2022 i 2023 en vam dir projecte Llavors, ara ja és festival Llavors". Així ho resumeix Anna Puig, violista i directora d'aquesta proposta cultural que se celebra a les Borges l'últim cap de setmana de juny. Fins ara, Llavors consistia en una estada acadèmica d'alumnes de la mateixa Puig, professora al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona, que culminava amb un concert obert al públic. El salt d'enguany suposa quelcom més i inclou, per exemple, diversos concerts i la reivindicació de Pau Casals com a eix central, de qui l'any passat es va commemorar el 50è aniversari de la mort. Un dels concerts serà el de la violoncel·lista Erica Wise, professora de l'Esmuc, el divendres 28 a l'església. Wise hi tocarà les Suites de J.S. Bach, "unes peces que els músics sempre han estudiat, però que no es consideraven prou interessants per portar a l'escenari, fins que ho va fer Pau Casals", explica Anna Puig. Wise les combinarà amb música contemporània creada per ella mateixa.
I és que el festival també vol parar atenció en la nova composició i la música d'avui dia. En aquest sentit, al concert de cloenda del Casal Marino (que deixa de ser de solistes i passa a ser de duos) s'hi podrà sentir la composició d'un estudiant del Liceu inspirada en un quadre de Picasso, a més d'obres d'altres compositors. On sí que es podran sentir els músics un per un és al concert itinerant del dissabte -novetat d'enguany- en què els vuit intèrprets (quatre violes, dos violins i dos cellistes) se situaran en vuit llocs emblemàtics de les Borges i tocaran durant cinc minuts. Quan soni cada quart d'hora pel campanar hi tornaran, amb la idea que el públic vagi canviant d'espai fins a completar el recorregut i el concert. A banda dels concerts, el festival Llavors ha programat també altres activitats obertes, com una conferència de Laia Puig sobre Pau Casals i una del lutier Eduard Sitjàs sobre la construcció d'instruments de corda.
A nivell intern, els músics rebran formacions del mateix Sitjàs i de la instructora de ioga Desirée Gallart, que ja hi va col·laborar l'any passat. Enguany, l'organització ha fet una crida a famílies borgenques per allotjar els músics i, segons explica Anna Puig, la resposta ha sigut molt satisfactòria, fins al punt que ja hi ha coberta la demanda de l'any que ve. "Entre tot plegat, la idea és que sigui un festival molt arrelat al poble, que la gent se'l faci seu i s'intensifiqui la relació dels músics amb les Borges", conclou la directora. El festival compta amb la col·laboració de l'ajuntament i de l'Escola de Música de les Garrigues.