COMARCA
- Redacció / Tarrés

Què fan uns esquiadors a les Garrigues?

L'equip català de tecnificació d'esquí de fons fa una estada a Tarrés per preparar la temporada. Es tracta d'una concentració d'esquiadors júnior i de l'equip sub-16 que entrenen per les carreteres dels voltants practicant el rollerski. 

El rollerski és una variant que permet als esquiadors entrenar-se sense necessitat de fer-ho sobre la neu. Des de fa diverses temporades, aquesta modalitat està molt present en la pretemporada de l'equip català d'esquí alpí i de fons, ja que permet mantenir les sensacions de lliscament tot l'any, així com aplicar tots els conceptes de la tècnica de l'esquí de fons. 

L'equip de tecnificació català, format majoritàriament per jugadors sub-23 (els sèniors catalans s'entrenen sota el paraigua de la federació espanyola), es concentra cada estiu per practicar aquesta peculiar modalitat d'esquí sobre rodes. Normalment, la trobada es fa en dues o tres tandes entre els mesos de juliol i setembre.

Se solen concentrar en zones de muntanya, perquè necessiten recorreguts d'ascens per carreteres poc transitades de quinze quilòmetres de recorregut com a mínim. Alguns dels llocs que l'equip ha freqüentat en les darreres pretemporades han estat els Alps o Font-Romeu (a l'Alta Cerdanya), però molt sovint també a la Baixa Cerdanya, la Vall d'Aran i algun cop ho han fet a la serra de la Mussara (Baix Camp).
Enguany han escollit Tarrés, a l'extrem oriental de les Garrigues. Un grup de quatre noies i cinc nois de l'equip sub-23, a més de quatre més del sub-16, juntament amb els preparadors tècnics, es concentren des del 9 de juliol al Sindicat de Tarrés, on s’estaran fins al dia 15.

Es dona la circumstància que Òscar Balsells, el gestor del Sindicat de Tarrés, ha estat des de fa molts anys un practicant assidu de l'esquí de fons, amb contactes i amistats al si de la federació catalana. "Gràcies a la relació que tinc amb ells hem aconseguit una oportunitat única per dinamitzar el turisme de la nostra comarca", adverteix Balsells. A part de la pràctica del rollerski, el gestor del Sindicat considera que tota la tasca de senyalització del Centre de Senderisme de Tarrés, amb recorreguts de gairebé deu quilòmetres, permetrà als esquiadors preparar-se físicament amb garanties.

"Veurem les possibilitats que ofereix aquest espai i valorarem després si hi tornem", argumenta el director esportiu de la secció catalana d'esquí de fons, Joan Erola. Per a la pràctica estricta del rollerski,  els esquiadors s’han traslladat a diferents indrets de la zona i cada matí practiquen acompanyats pels seus tècnics i dos vehicles de suport, per tal de garantir la seva seguretat. Les tardes es destinen a la resta d'activitats físiques. L'objectiu és que acabin l'estiu en plena forma i afrontin les competicions hivernals amb les millors garanties. Fonts pròximes a la federació no descarten tornar a Tarrés al setembre si l'experiència ha estat positiva. 

"Farem tota la publicitat que faci falta per donar a conèixer la presència dels esquiadors al poble", promet Balsells, "volem que això sigui un motiu de dinamització turística". Per això, el mateix Erola confirma que els membres de l'equip esportiu "estem encantats d'atendre curiosos, aficionats i periodistes que vulguin conèixer-nos de més a prop".