L'Escola d'Estiu de Glosa, un certamen històric d'Espolla (l'Alt Empordà), va decidir deslocalitzar-se fa tan sols dues edicions. L'estiu passat es va convocar al municipi de Sora (Osona) i enguany desembarca per primer cop a les terres de Ponent. Ho farà a la casa de colònies Mas Miravall de Juneda, a partir del pròxim dimarts 16 de juliol, incorporant com a gran novetat una sessió de cançons de pandero, un gènere originari de les comarques lleidatanes (i també de les tarragonines, com el Priorat). L'escola oferirà sessions de tonades tradicionals i ritmes d'aquest gènere musical i, fins i tot, un taller pràctic de construcció d'un pandero tradicional català. El pandero és un instrument de percussió, de forma quadrada i de fusta. En els darrers anys, aquest gènere popular ha despertat força interès per la seva aparició reiterada a la pel·lícula Alcarràs de Carla Simón.
Tonades mallorquines, garrotins, la dècima, exercicis d'interacció ràpida, classes de rima i mètrica, glosa escrita i, fins i tot, un vermut glosat i una sessió de ball de folk són algunes de les propostes d'aquesta escola d'estiu. Està organitzada pel Cor de Carxofa, una associació que fomenta el glosat català, entès com a gènere poètic i musical i que consisteix a improvisar versos sobre una determinada melodia. L'escola compta amb el reconeixement i el suport del departament d'Educació i s'ofereix dins del Pla de Formació Permanent, com a curs de quaranta hores.
Joan Font, un mestre de Figueres i membre de Cor de Carxofa, recorda que l'escola ha despertat molt d'interès i assegura que del mig centenar d'alumnes que cada any es matriculen, "molts repeteixen".
Malgrat tot, les propostes educatives de l'escola inclouen sessions tant d'iniciació com avançades, per als més veterans. "Hi ha molta gent que no ha glosat mai i que, fins i tot, li fa un cert respecte, però treballem tots els aspectes per fer-ho amè i atractiu", argumenta Font.
De la dotzena de persones vinculades a l'organització, enguany es compta amb la participació de docents lleidatans, com la cantant i grallera junedenca Heura Gaya i la musicòloga Ester Garcia Llop, qui conduirà les sessions de cançó de pandero. El certamen compta també amb professors de Mallorca, com Maria Magdalena Amengual, Miquel Àngel Adrover i Margarida Joanmiquel
L'escola ofereix diversos itineraris que els alumnes poden escollir segons els seus interessos. Es poden decantar per combinar l'aprenentatge de la cançó improvisada, amb l'itinerari d'acompanyament musical, amb el de creació poètica, o bé aprofundir en la part més pedagògica.
L'escola va veure la llum per primer cop l'any 2012 i enguany celebra la seva desena edició (va estar dos anys aturada entre 2020 i 2021 a causa de la pandèmia). Un cop culminada l'escola, com cada any, tots els participants estan instats a assistir a la Trobada de Cantadors que sempre s'organitza a Espolla. Enguany celebra la seva vintena edició, dissabte 20 de juliol al vespre.