Una desena de joves, entre els quals set migrants tutelats d’Albània, Gàmbia, Guinea Conakry, el Marroc i el Pakistan, participen des de mitjans de juny en un nou curs de tractorista de l’Escola Agrària de les Borges Blanques, una formació promoguda per la Fundació Comunitària Raimat Lleida (FCRL) per donar-los eines perquè puguin treballar en el sector agrari. El curs tenia una durada de 50 hores i finalitzarà el dilluns 15 de juliol amb les darreres pràctiques de tractor. Abans, els participants han conegut les diferents feines mecanitzades i han rebut classes en matèria de prevenció de riscos laborals en l'ús del tractor i maquinària agrícola, en conducció sense aparells o en maniobres amb accessoris. Aquells que sobresurtin podran fer pràctiques en empreses.
La Fundació Comunitària Raimat Lleida va impulsar aquests cursos el 2023 després de la primera edició del Raimat Arts Festival. Una vegada detectada la manca de tractoristes, la FCRL va proposar aquesta iniciativa a l'Escola Agrària pública amb un grup de migrants menors no acompanyats. Amb posterioritat, i segons la necessitat que va traslladar un grup d'empreses agràries de la zona de Raimat, es va organitzar una segona edició per millorar la capacitat de treballadors sense formació prèvia. En aquesta tercera edició, oberta al públic en general, els menors no acompanyats han compartit aula amb tres altres treballadors que volien millorar professional i econòmicament amb la formació.
"Des de la Fundació, estem molt satisfets que aquesta iniciativa s'estigui consolidant amb el suport de les entitats públiques i privades locals; ja que apostem decididament per propiciar accions amb impacte transformador del territori. Seguint criteris d'economia regenerativa que donin oportunitats a les persones i les empreses locals", ha valorat Elena de Carandini, presidenta de la FCRL, durant la presentació de la formació que s’ha fet aquesta tarda.
Foto de família dels participants a la formació i representants de la Fundació Comunitària Raimat Lleida, l’Escola Agrària de les Borges i la FUndació Obra Tutelar Agrària. (Foto: X.F.)
Des de la Fundació Obra Tutelar Agrària, amb seu a Santa Maria de Gimenells, i entitat que tutela els set menors inscrits al curs, posen en valor aquestes classes, que permeten complementar els estudis que els joves segueixen durant el curs i també fora del calendari estudiantil. A més, apunten si bé són novells en l’ús del tractor, no ho són en el coneixement agrari i molts hi han treballat o fet pràctiques.
El professor i cap de programes de l’Escola Agrària, Ferran Camp, ha explicat durant la presentació de la formació que estaven observant “una demanda creixent de tractoristes” fruit de la mecanització del camp, fet que permetia pensar que el curs podia ser d’utilitat dels joves. De fet, alguns dels 14 joves que havien participat en la primera edició de la formació ja s’han consolidat com a treballadors del sector.
A més de la Fundació Comunitària Raimat Lleida i l’Escola Agrària de les Borges, la iniciativa compta amb la col·laboració de la Fundació United Way, John Deere, i Concessionaris Vicens.