COMARCA, OLI
- Redacció

La Generalitat convoca la primera edició dels Premis Millors Olis d'Oliva Verge Extra

Volen reconèixer els millors verge extra del país, fomentar que la societat conegui el producte i contribuir a la seva promoció en el mercat alimentari i la restauració. Els guardons consten de vuit categories i en total es repartiran 68 premis. 

Un client tasta un oli durant la Fira de l'Oli Verge Extra de les Borges Blanques (Foto: Xavi Minguella)

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha creat els Premis Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya amb l'objectiu de reconèixer els millors verge extra del país i seleccionar els més destacats segons les característiques sensorials que presenten, com a manifestació dels seus elevats atributs.

La distinció té la voluntat de fomentar que la societat catalana conegui el producte i també de contribuir a la promoció, la comercialització i el consum dels olis d'oliva verge extra de qualitat superior de Catalunya en el mercat alimentari i la restauració.

Els guardons constaran de vuit categories (verge extra de grans productors, de petits productors, de producció ecològica, monovarietals, elaborats en projectes de recuperació de varietats autòctones, al millor maridatge, al millor embalatge i, finalment, els millors olis) i en total es repartiran 68 premis. 

En grans productors (amb lots de més de 3.000 litres) i en petits productors (amb lots de 100 fins a 3.000 litres), es distingiran els cinc millors olis verge extra afruitat verd intens, afruitat verd mitjà, afruitat verd lleuger i afruitat madur. Un total de 40 reconeixements. Pel que fa als olis de producció ecològica, certificats pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), se’n seleccionaran també cinc. 

En la tercera modalitat, els olis monovarietals, es triarà el milllor oli de cadascuna de les varietats que es presentin. En la quarta, referent als projectes de recuperació de varietats autòctones, es reconeixeran els tres millors olis. Quant al maridatge, combinació culinària i versatilitat, es guardonaran els tres olis que tinguin millors opcions de maridatge amb diferents aliments entre els tres millors de les subcategories afruitat verd intens, afruitat verd mitjà, afruitat verd lleuger i afruitat madur. 

En el camp de l’embalatge o packaging, se seleccionaran els tres olis presentats en un embalatge més innovador i atractiu. Per acabar, els deu verge extra que obtinguin la puntuació més alta entre tots els presentats seran els assenyalats com els deu millors olis catalans. 

El premi es podrà concedir a qualsevol empresa productora, envasadora i/o comercialitzadora degudament inscrita en el Registre d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC), si escau, que tingui la seu social a Catalunya, sigui quina sigui la forma jurídica i sempre que les oliveres estiguin ubicades també a Catalunya.

Els premiats en cada una de les categories rebran un guardó i un diploma acreditatiu que els seran lliurats en el marc de la celebració de la gala Nit de l'OOVE Català. La creació d'aquests premis és un dels compromisos assumits pel Departament d'Acció Climàtica mitjançant el Pla d'acció de l'oli d'oliva 2024-2026 per donar suport al sector.