COMARCA, EDUCACIÓ
- ACN/Redacció

Les Garrigues, l’única comarca on més de la meitat del professorat de Secundària té el C2 de català

El Govern recorre la suspensió del TSJC del Decret del règim lingüístic que establia el nivell com a requisit a partir del 2025-2026. Tot i que no afectaria els docents que ja exerceixen, l’ACN obté dades de quants acrediten aquest títol.

Accés a l'Institut Josep Vallverdú de les Borges Blanques (Foto: X.M.)

El Govern vol que el nivell C2 de català sigui un requisit per ser docent partir del curs 2025-2026 i per això va recórrer recentment la suspensió cautelar del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del Decret del règim lingüístic que ho fixava, abans de l’actuació de la justícia. Aquesta norma no afectaria els més de 90.000 docents que ja exerceixen, sinó els que s'incorporin a partir del curs 25-26.

Tot i això, segons dades obtingudes per l'Agència Catalana de Notícies (ACN), actualment només un 25% dels docents de Primària i Secundària del país acrediten aquest títol. A nivell comarcal, un 43% dels mestres d'escola i un 53,7% dels professors d’institut de les Garrigues el tenen. Això la converteix en la comarca amb el percentatge més elevat de docents de Secundària amb el C2. En terres veïnes com el Pla d'Urgell, tenen el C2 un 48,8% a Primària i un 49,4% a Secundària, i en el cas del Segrià el percentatge és d’un 47,8% a Primària i un 45,3% a Secundària.    

Afavoreix aquestes dades el fet que només hi hagi tres centres que cursin Secundària, l’Instiut Josep Vallverdú de les Borges Blanques, l’Institut l’Olivera de la Granadella i el Col·legi Mare de Déu de Montserrat de les Borges. 

Amb excepció del Lluçanès, on el 100% dels seus docents tenen el C2 (22 professors de primària), el territori amb les xifres més altes és el de les comarques de Ponent, on es frega el 50% de professorat amb aquest nivell.