COMARCA, REGS
- Redacció / Juneda , Les Borges Blanques

Obres a Juneda i les Borges en la modernització del Canal d’Urgell

 La Comunitat de Regants construirà una bassa de regulació als Nou Salts de Juneda i revestirà la llera de la Quarta Séquia entre el Collet i els Nou Salts. Les actuacions es faran entre aquest any i el 2026.

Inici de les obres de la bassa de Castellserà (Ignasi Gómez/ACN)

La primera fase de les obres de modernització del Canal d'Urgell ja està en marxa i inclourà la construcció d'una bassa per regular l'aigua a la infraestructura a l'altura dels Nou Salts de Juneda i el revestiment de la llera de la Quarta Séquia en el tram entre el Collet i els Nou Salts. Són actuacions aprovades per la Comunitat de Regants la tardor del 2022 fruit d'un conveni amb l'empresa pública Seiasa que preveuen invertir 28 milions d'euros (sense IVA) cofinançats amb fons Next Generation [v. SomGarrigues, 594]. El projecte farà tres basses (a Castellserà, a Penelles i a Juneda) i revestirà alguns punts del canal principal i de dues séquies.    

Actuacions en l'àmbit garriguenc
El cap de modernització de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU), Pere Bailon, explica que la bassa junedenca es començarà a construir el 2025. Servirà tant per ajustar la demanda i l'oferta d'aigua com per alimentar dos sectors de reg ubicats per sota del canal auxiliar, unes 4.000 ha. Les obres a la Quarta Séquia, completaran les del 2013-2014 i deixaran nou el tram d'uns 2 km entre el Collet i els Nou Salts. Bailon diu que es tracta d'un nou model de revestiment que s'ajustarà més a l'entorn. La banda dreta s'habilitaria pel pas de vehicles i l'esquerra, amb una plantada a la part exterior, seria una "via verda" pel pas de caminants i ciclistes. Més enllà de la infraestructura hidràulica, Bailon destaca a una "vessant social" de l'obra. Les intervencions es faran en dues etapes, entre el l'octubre d'enguany i el març del 2025, i entre l'octubre del 2025 i el març del 2026.
L'ADPN La Banqueta mostra recel per un projecte que creu sobredimensionat. Desconfia de la cura dels arbres replantats pel Canal i vol preservar la banqueta original de 250 metres aigua amunt dels Nou Salts. 
Feta la primera passa, la CGRCU continua treballant per aconseguir un pla d'inversió per tot el projecte, estimat en més de 1.000 milions. 

Acte institucional

Aprofitant que el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), mitjançant SEIASA, ha començat les obres per millorar l'eficiència del canal d'Urgell, la secretària d'Estat d'Agricultura, Begoña García, va visitar Castellserà i es va reunir amb el president de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, Amadeu Ros, en un acte institucional que celebrava l’inici de les actuacions. 

García va dir que l'inici de les obres posava de manifest el "compromís" del govern espanyol amb el futur del canal i va instar el pròxim Govern de la Generalitat a "liderar" el projecte de modernització. Ros va explicar que aquesta era una obra necessària per millorar l'eficiència hidràulica del canal mentre s'avança en la seva modernització. "Tenim 11.500 hectàrees preparades en projecte executiu i és urgent fer-ho", va subratllar.