HISTÒRIA
- Redacció / La Granadella , Maials

Troben emparedat a Maials un llibre del s. XVIII del qual no hi havia còpies

Localitzat en la restauració d’unes pintures, és un exemplar de la primera edició del llibre del jesuïta de la Granadella Jaume Torres sobre la vida del seu homòleg Joan Saloni, missioner al Brasil, l’Argentina i el Paraguai.

Explorant l'exemplar poc després de descobrir-lo (Foto: M.Q.)

Una veïna de Maials va descobrir a principis d'abril durant els treballs de restauració de les pintures modernistes d'una estança de casa seva un llibre de la segona meitat del segle XVIII que hi hauria romàs emparedat com a mínim un segle. Ella i les tècniques que s'encarregaven de la reparació van observar que darrera un piano de paret que no havia estat mogut durant anys de la seva posició original hi havia un petit forat que donava a una estanteria amagada a la paret.

Dins, hi van localitzar el llibre, un exemplar de la primera edició de la vida del missioner jesuïta de la Granadella Joan Saloni, escrit pel també jesuïta granadellenc Jaume Torres, l'any 1763. Junt amb aquest volum hi havia una còpia del diari Las Noticias del 20 de gener del 1918. Les pintures de la sala havien sigut fetes entre el 1915 i el 1918. La maialenca desconeix el motiu pel qual els seus avantpassats van amagar el llibre en aquest moble i quan ho van fer.

Exemplar únic
El Grup de Recerca de la Granadella va endegar l'any passat una investigació sobre el missioner Saloni i tot i que coneixien l'existència de l'obra de Jaume Torres, no havien pogut localitzar cap còpia de la primera edició. En canvi, van poder accedir a un exemplar d'un llibre anterior del jesuïta Pedro Lozano del 1754, conservat als Arxius de la Companyia de Jesús a Roma, i en el qual es basava el de Jaume Torres.

El de Maials, per tant, és un exemplar únic, amb l'excepció que n'hi pugui haver d'altres conservats en arxius particulars. Ja s’està treballant per incorporar-lo al fons de l’Arxiu Històric de Lleida. 

Saloni va embarcar el 1574 cap al Brasil i va morir el 1599 al Paraguai.

La casa, testimoni de la història local 
La casa en què es va fer la troballa és del segle XVIII i va ser començada per un capellà. Com a casa forta de l'oligarquia rural amb vincles amb l'estament religiós hi ha un paral·lelisme amb les famílies d'origen dels jesuïtes Joan Saloni i Jaume Torres, ambdues d'aquest perfil. L'edifici ha sigut testimoni de la història local.