INCENDI
- Redacció

Més de mitja comarca entra demà al nou nivell 4 del Pla Alfa per risc d'incendi

Divuit municipis queden inclosos a la mesura que entra en vigor aquesta mitjanit. Tota la resta, excepte Puiggròs i Torregrossa, es mantenen al nivell 3.

Part de la serra de la Llena. (foto: arxiu)

Davant les molt altes temperatures que es preveuen entre avui i dimecres al conjunt del país, el Govern ha pres una sèrie de mesures com ara l'augment d'efectius dels cossos operatius, la restricció a espais naturals, l'activació en Alerta del Pla Infocat i l’aplicació del nivell 4 del Pla Alfa del Cos d'Agents Rurals a 131 municipis a partir d’aquesta mitjanit. Aquesta última mesura és una novetat respecte anys anteriors, ja que fins ara el Pla Alfa tenia els nivells 0, 1, 2 i 3. Des de l’abril, però, el nou Pla Infocat incorpora també el nivell 4 per, segons va explicar el conseller d’Interior, “ser més precisos a l'hora de delimitar quines conseqüències tenen cadascuna de les situacions”.

El nivell 4 permet aplicar mesures que ja es preveien amb el nivell 3 abans de la reforma, com el tancament d’accessos a massissos forestals o la restricció o suspensió d'activitats vulnerables en zona forestal. En un context com l’actual de risc extrem d’incendi, també queda prohibida la caça, fer foc en àrees recreatives menys de 500 metres de zona forestal i utilitzar màquines picadores al camp, també a menys de 500 metres de zona forestal. Per tasques de la sega cal trucar als Agents Rurals i donar compte de la ubicació de la màquina recol·lectora.

Entre els 131 municipis catalans on demà dimarts s’aplicarà el nivell 4 n’hi ha 18 de garriguencs. Són:

· Almatret.
· Bellaguarda.
· Bovera.
· Castelldans.
· Cervià de les Garrigues.
· El Vilosell.
· Fulleda.
· Juncosa de les Garrigues.
· Juneda.
· La Floresta.
· La Granadella.
· La Pobla de Cérvoles.
· L’Albagés.
· L’Albi.
· Les Borges Blanques.
· L’Espluga Calba.
· Tarrés.
· Vinaixa.

Tots els altres pobles de la comarca continuen al nivell 3, excepte Puiggròs i Torregrossa, que estaran al nivell 2.

Tancament d’accessos
Dins les mesures del nivell 4, el Govern restringirà a partir d’aquesta mitjanit l’accés a cinc espais naturals: serra del Montsant, muntanyes de Tivissa-Vandellòs, serres de Cardó-el Boix, Baronia de Rialb i, per primera vegada, el paratge de la Ribera Salada, al Solsonès. Cal recordar que la serra del Montsant limita amb les Garrigues als termes de Juncosa i la Pobla de Cérvoles.

Aquests controls d'accessos es fan, d’una banda, per evitar la presència humana i reduir així el risc que es produeixi una ignició i, de l'altra, per evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal. Mentre duri l'activació, els Agents Rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d'incendis forestals i es reforçarà la vigilància aèria.