SALUT
- Redacció

El Govern activa un avís preventiu per contaminació atmosfèrica que afecta les Garrigues

Ja és el tercer dia seguit amb l’aire contaminat per micropartícules. L’avís suposa activar protocols en activitats industrials i obres públiques i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats amb materials pulverulents.

El Departament d'Acció Climàtica ha activat aquest dimecres un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells elevats de micropartícules PM10 a dues zones del país: la conurbació de Barcelona i les Terres de Ponent. La principal causa, segons el Govern, és la intrusió de pols africana des d'ahir dimarts.

Ahir, precisament, els nivells de PM10 van superar els 50 μg/m³ de mitjana a quatre estacions de mesurament, una de les quals la de Juneda. En aquest indret, però, la superació ja es va donar durant tot el dilluns, de manera que avui és el tercer dia consecutiu amb una qualitat de l’aire desfavorable. La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats, ja que no es preveu que les condicions de dispersió millorin significativament.

L'avís preventiu és la fase prèvia a l’episodi ambiental i s'activa per reduir les emissions de contaminants, en aquest cas, les partícules que s'emeten per causa de les activitats humanes, que s'afegeixen a les que hi ha presents a l'atmosfera per motius naturals. Aquest avís comporta indicar en els panells lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l'ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.