- Redacció / Tarrés

Tarrés iniciarà al setembre la silvopastura per prevenir incendis

L’actuació continua la que es va iniciar l’any passat a Fulleda, en 5,5 ha de propietat municipal. A Tarrés s’ha definit una àrea de 47 ha forestals. Les Garrigues Altes ja té gairebé a punt un pla similar.

Ramat de cabres a Fulleda on l’any passat es va iniciar un projecte de silvopastura. FOTO: Aj. Fulleda

L'Ajuntament de Tarrés posarà en marxa a partir del setembre un projecte per desbrossar i gestionar part del bosc del terme municipal, a les partides de la Gravera i de la Fontfreda, amb l'ús de ramats. Aquesta actuació de silvopastura continua la iniciativa que va arrencar l'estiu de l'any passat a Fulleda en 5,5 ha de titularitat municipal. Aquesta última, però, ha quedat parcialment afectada pel tancament de la seu de GRAF a Lleida i la reubicació dels bombers a Tremp. 

L'objectiu del consistori de Tarrés és intervenir sobre 47 ha forestals (37 ha a la Gravera i 10 ha a Fontfreda) de les més de 600 ha amb què compta. L'ajuntament desplegarà l'actuació, valorada en 117.636 €, gràcies a un ajut del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Les primeres intervencions seran per desbrossar i es faran durant l'últim trimestre del 2024. Després, s'equiparà la zona amb materials com abeuradors i tanques cinegètiques que facilitin la funció dels ramats. L'inici de les pastures està previst per la primavera. Atès que al municipi no hi ha pastors, s'està estudiant la col·laboració de ramats tant de cabres com de cavalls de zones properes.   

Les 47 ha de bosc corresponen a uns 60 propietaris amb qui ja s'ha contactat i que estan donant permís a l'ajuntament per tirar endavant accions durant 7 anys, amb l'objectiu que es pugui fer manteniment de l'àrea més enllà del 2025, quan s'ha d'acabar el projecte pel qual es tenen fons.      

Les Garrigues Altes, en procés 
En la mateixa línia, la comunitat de municipis de les Garrigues Altes treballa amb la Fundació Pau Costa per la redacció d'un projecte de silvopastura en els seus municipis. El document s'està acabant de redactar i incorporarà un pla de pastures en zones d'actuació estratègica. El document ha comptat amb la participació de pastors dels pobles de la comunitat, que hi col·laborarien.