FAUNA
- Redacció / Alcanó

L’abandonament de gossos posa al límit la canera d’Alcanó

A l’equipament, que depèn del Consell Comarcal del Segrià, ja no hi cap ni un animal més. Entitats i Consell constaten com cada any augmenten els abandonaments, sobretot als mesos de juliol i agost.

Consell d’alcaldes en què es va abordar la situació de la canera. FOTO: Consell Comarcal del Segrià

El Centre d'Acollida d'Animals de Companyia que té el Consell Comarcal del Segrià a Alcanó està al límit de la capacitat. "No hi cap ni un animal més", adverteix un dels responsables. L'equipament és l'únic de titularitat pública que hi ha a Ponent i està dedicat a acollir gossos, gats i fures abandonats, perduts o procedents de decomisos als diferents pobles del Segrià. Ara hi ha uns 140 animals, quan la mitjana habitual dels últims anys era una seixantena, amb pics que havien arribat als 120.

La situació, per tant, és excepcional, i va protagonitzar la reunió d'alcaldies del passat 25 de juliol. Representants de la Plataforma Animalista de les Terres de Lleida hi van exposar un informe de la mateixa canera que constata l'augment continuat dels abandonaments de gossos, sobretot al juliol i agost, cosa que situa la canera comarcal al límit. A aquestes xifres s'hi han de sumar, a més, els gossos abandonats que no arriben al centre perquè passen a ser atesos per grups locals i plataformes ciutadanes. Per tot plegat, la Plataforma Animalista insisteix en la necessitat de fer complir les lleis i sancionar els infractors, que poden rebre multes d'entre 100 i 200.000 euros segons el cas.

Informació, xipatge i esterilització 
Per fer front a aquesta situació, el Consell Comarcal del Segrià ha anunciat una campanya d'informació a tots els municipis, a la que s'unirà "una decidida campanya de xipatge i esterilització", segons va explicar el president de l'ens, David Masot, al Consell d'Alcaldies del dia 25. Masot va recordar que a l'abril es van fer dues jornades de portes obertes a la canera per promoure l'adopció. Per part de la plataforma s'anima els interessats a acudir a les protectores adherides, ja que poden fer contractes d'adopció que inclouen desparasitació, vacunació, xipatge i esterilització de gossos per uns 200 euros, xifra inferior a les tarifes habituals.