CULTURA
- Redacció / Les Borges Blanques

El músic gambià Jaliba Kuyateh, un referent en l'instrument de la kora, tanca la gira europea a les Borges

Actuarà el 15 d’agost a la placeta de la Independència, davant del Pavelló de l’Oli, en el que serà l’últim concert a Europa abans de tornar al seu país.

El cantant i instrumentista Jaliba Kuyateh farà parada el dijous 15 d’agost a les Borges Blanques, on actuarà amb el seu conjunt habitual, la Kumareh Band. Serà l’últim concert de la intensa gira europea que l’artista gambià està fent aquest estiu, amb actuacions a ciutats com París, Berlin, Hamburg, Frankfurt, Viena o Roma. Just abans de les Borges haurà tocat a Girona i Mataró, els únics concerts que farà a Catalunya abans de marxar de nou a Gàmbia.

Kuyateh, de 61 anys, és tota una referència en la interpretació de la kora (conegut com el rei de la kora), un instrument de corda de música tradicional propi de l’Àfrica occidental, fet amb la closca de mitja carabassa i pell de vaca com a membrana. Tot i que durant uns anys va exercir de mestre, a mitjans dels anys 80 va fundar la Kumareh Band i va passar a dedicar-se professionalment a la música. Reconegut per l’Unicef com a ambaixador dels drets dels infants, és un activista per l’accés de tots els gambians a la salut. Jaliba Kuyateh ha publicat més de 15 discos.

El concert de les Borges tindrà lloc a la plaça de la Independència (davant de Pavelló de l’Oli), a les set de la tarda, i està organitzat per l’Associació Africana de les Borges, l’Ajuntament i l’associació Initché, impulsada per Iñigo Villafranca, que es presentarà públicament a la tardor. La festa també comptarà amb la música del punxadiscos senegalès DJ Americano i menjar de fusió amb l’obrador La Cuina del Bona, que ha rebut el guiatge en les receptes de dones de l’Associació Africana. Les entrades es poden adquirir anticipades a La Bodega (les Borges), a la cafeteria Beat (Lleida) o a través de l’eÀgora de les Borges.

L’organització espera una nombrosa assistència de persones originàries de l’Àfrica, sobretot dones, fidels seguidores de la música de Kuyateh, però fa una crida a que també s’hi interessi la població autòctona. Actualment, la comunitat gambiana és la tercera d’origen estranger més nombrosa a les Garrigues, tot i que molt menor que la romanesa o la marroquina, i està concentrada bàsicament a Juneda i les Borges i, en menor mesura, Torregrossa.