CULTURA
- Redacció / El Vilosell

El Centre d'Estudis Locals del Vilosell compleix 25 anys

Ho celebra amb un acte aquest dissabte, en què presenta el número 25 de la revista Talaia, centrada en l’autoria de la marededeu gòtica avui desapareguda.

Presentació d'una edició anterior de la revista Talaia.

El Centre d’Estudis Locals (CEL) del Vilosell organitza aquest dissabte, 10 d’agost, un acte per celebrar els 25 anys de la seva fundació, certificada el 4 de setembre del 1999. L’entitat és la més veterana d’aquest tipus a la comarca, més que el propi Centre d’Estudis de les Garrigues, que es va constituir legalment el 2002, o que el Centre d’Estudis Locals de Granyena, presentat el 2013 i que actualment no està en actiu.

Per commemorar l’efemèride, el CEL ha preparat un acte a la capella de Sant Sebastià del Vilosell en què, després d’una copa de cava de benvinguda, presentarà el nou número de la revista Talaia, el 25è (una per any), amb la ponència de l’historiador Jaume Felip sobre la figura de la marededeu gòtica del Vilosell, avui desapareguda, de qui recentment ha pogut atribuir l’autoria a Bernat de Montllè, deixeble de Reinard des Fonoll, escultor anglès autor dels capitells del claustre de Santes Creus que va introduir el gòtic florit a Catalunya. Temps enrere, la historiadora Francesca Español havia establert similituds entre la talla del Vilosell i les de Santes Creus, el Pont d’Armentera i els Omellons. La dels Omellons es troba avui al Museu Diocesà de Tarragona.

Val a dir que la imatge del Vilosell es va encarregar inicialment a Guillem Seguer, autor de la imatge de la marededeu del Truc de Vinaixa, però la pandèmia de pesta negra va fer que els jurats del Vilosell l’encarreguessin a Bernat de Montllè. Això va comportar l'enemistat entre ambdós escultors, fins al punt que Seguer va intentar agredir-lo a ell i a Reinard des Fonoll, que va resultar ferit i va perdre un puny.

L’acte del dia 10 servirà també per celebrar l’assemblea general del Centre d’Estudis, que compta amb uns 90 socis, i entregar el primer premi de joves investigadors en patrimoni cultural del Vilosell a Agnès Mediavilla. També s’hi presentaran els plafons informatius sobre les pedres i l’antic retaule de la capella de Sant Sebastià. Clourà la celebració la projecció de l’audiovisual “Taller d’iniciació a la construcció en pedra seca”, filmat durant l’abril del 2022 i protagonitzat pels Amics de l'Arquitectura Popular, l’associació Set de Tosca, Josep M. Nogué, Josep M. Perramon, Ricard Bonet, Vicenç Aguado i Mateu Esquerda.