COMARCA, RESIDUS
- Redacció

Més de la meitat de municipis garriguencs ja reciclen el 55% o més de la brossa

Destaca, per exemple, el 76% d'Arbeca (el municipi amb la xifra més alta), el 73% de Maials, el 72% d'Aspa i el Cogul, el 71% d'Almatret, Llardecans, Sarroca, Sunyer i Torrebesses o el 66% de Juneda, que és el segon municipi més gran de la comarca.

Recollida selectiva a Puiggròs (Foto: X. Minguella)

Les dades ofertes recentment per l'Agència de Residus de Catalunya sobre l'índex de reciclatge del 2023 constaten que 18 dels 34 municipis de l'àmbit garriguenc separen el 55% o més de la brossa. Aquest és el percentatge que la Unió Europea ha fixat per als estats membres per l'any que ve.

Al capdavant dels 18 pobles garriguencs que ja ho compleixen hi ha els que fan la recollida porta a porta o sistemes similars. Destaca, per exemple, el 76% d'Arbeca (el municipi amb la xifra més alta), el 73% de Maials, el 72% d'Aspa i el Cogul, el 71% d'Almatret, Llardecans, Sarroca, Sunyer i Torrebesses o el 66% de Juneda, que amb 3.500 habitants és el segon municipi més gran de la comarca.

Només dos anys enrere, Juneda es quedava a la meitat de reciclatge que ara. Altres pobles que no fan porta a porta però assoleixen xifres del 55% o més són Fulleda, els Torms, Granyena i Alfés.

A l'altra banda hi ha municipis estancats en xifres molt baixes, com l'Albi (34%), Castelldans (35%), Juncosa (30%), el Vilosell (36%) o el Soleràs (38%). La capital comarcal, les Borges, està al 44%.