COMARCA, FAUNA
- Redacció

Els Agents Rurals alliberaran demà 18 rapinyaires en 16 pobles de les Garrigues

És la primera vegada que el cos duu a terme una marató de reintroducció de fauna tan gran a la comarca. Durant el dia s’alliberaran xoriguers, que són aus diürnes. Al vespre, s’alliberaran exemplars de mussol comú i mussol banyut, entre d’altres.   

Un alliberament a càrrec dels Agents Rurals a l'escola La Dula d'Alcanó fa alguns cursos (Foto: Escola La Dula / SomCanalla)

El cos d’Agents Rurals ha organitzat per demà una marató d’alliberament d’aus rapinyaires protegides amb la col·laboració del Centre de Fauna de Vallcalent de Lleida, que suposarà la reintroducció de 18 exemplars en 16 municipis de la comarca. L’acció començarà a les 11.30 h a Granyena de les Garrigues i finalitzarà a les 20 h a les Borges Blanques. Els actes tindran lloc a les piscines municipals de cada localitat o al seu voltant. 

Tot i que és habitual que els Agents Rurals facin tasques d’alliberament de fauna procedent de Vallcalent, es la primera vegada que es promou una activitat d’aquestes característiques a les Garrigues. Durant el dia, està previst que s’alliberin xoriguers, unes rapinyaires diürnes. En canvi, a partir del vespre, les espècies que es reintroduïran seran el mussol comú i el mussol banyut, entre d’altres. Totes aquestes són espècies protegides. 

Aquesta acció s'emmarca dins d'EduCAR, el programa d'educació ambiental dels Agents Rurals, que té com objectiu sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància d'estimar i protegir el medi natural. Així doncs, s’aprofitarà aquesta activitat per fer pedagogia sobre les espècies alliberades. Des del cos expliquen que no és habitual una marató d’aquestes característiques, però que aquest era un moment idoni tenint en compte els exemplars que s’havien rescatat a Vallcalent els últims mesos, i també perquè les dates afavorien que es fes l’activitat.  

Poble a poble

Els alliberaments començaran a Granyena de les Garrigues a les 11.30 h. A les 12 h, se’n faran als Omellons, al Cogul i al Soleràs. Mitja hora més tard, a les 12.30 h, serà el torn de l’Espluga Calba, Juncosa i l’Albagés. A les 13 h, s’alliberaran noves aus a Fulleda i els Torms. A les 13.15 h, hi ha previst una acció de reintroducció a Cervià de les Garrigues, seguit de la Granadella (13.30 h) i de Tarrés i la Pobla de Cérvoles (13.45 h). 

A la tarda, els alliberaments continuaran a Vinaixa (18 h), a la Floresta (19.30 h) i a les Borges (20 h).